Aktualno

LUETIĆ NASLIJEDIO TOLIĆA ‘Uhodani tim nastavlja posao kao i dosad’

LUETIĆ NASLIJEDIO TOLIĆA 'Uhodani tim nastavlja posao kao i dosad'

Dok sam joj bio na čelu Zračna luka Dubrovnik postigla je izuzetno velike uspjehe, možda i najveće u svojoj povijesti. Od 2009. godine, uz pomoć svih kolega, prionuli smo zahtjevnom poslu te ostvarili izvanserijske rezultate – izjavio je donedavni direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić na konferenciji za medije u ponedjeljak ujutro u svom završnom osvrtu na učinjeno u njegovom osmogodišnjem mandatu.

Naime, odlukom Vlade RH za novog direktora ZLD izabran je njegov donedavni zamjenik Frano Luetić.

-Vrijednost tvrtke smo uvećali za 157 posto, prihod tvrtke za 210 posto, a broj putnika preko 200 posto. Izgradili smo 41500 metara četvornih putničkog terminala, 4500 metara četvornih nastrešnice, novi službeni prolaz u štićeno područje, trafostanicu kao energetsku osnovicu za sve što slijedi, a imamo ugovorene poslove koji se odvijaju dobro. Trenutni projekt je rađen tako da su poštovani svi vremenski rokovi i u odobrenom planiranom financijskom okviru. A svo vrijeme smo godinama ostvarivali rekordne sezone, baš kao što smo siječanj 2018. završili s 15 posto više putnika nego lani, što je najbolji pokazatelj svega što nas čeka. Broj zaposlenika, stalnih i sezonskih, povećali smo za čak 153 posto i za svakoga je bilo posla. Njima posebno hvala jer oni uvijek nose najveći teret – istaknuo je Tolić.

-Među prvima u državi smo vrlo hrabro i odvažno krenuli u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u državi, a posebno na jugu Hrvatske, kroz pokušaj pribavljanja EU sredstava koji bi nam omogućili ne neki naš hir, već nasušnu potrebu kako bi tvrtka dokazala da svojim snagama i hrvatskom pameću može osigurati opstojnost na vrlo zahtjevnom avijacijskom tržištu. Bili smo svjesni da taj financijski ‘kolač’ ne možemo ostvariti bez dodatnih fondovskih sredstava. Danas je Zračna luka Dubrovnik uvjerljivo najveće gradilište u Hrvatskoj. Imamo milijun kvadrata u građevinskom zahvatu – rekao je Tolić.

‘Legitimna odluka Vlade’

Odluku Vlade RH o imenovanju svog zamjenika na mjesto direktora Tolić je ocijenio ‘sasvim legitimnom’.
-Mediji su pisali kako je direktor ‘smijenjen’, što nije točno. Najnormalnije je u menadžerskom poslu da vam mandat jednog dana prestane pa vam ga obnove ili ne. To se ovdje dogodilo. Natječaj je zaključen, meni je mandat istekao, a Vlada RH iskoristila je legitimno pravo odluke tko će voditi tvrtku u njenom vlasništvu. Bio bih posljednji koji bi riječ rekao protiv odluke svoje Vlade, koja je sa Zračnom lukom sjajno surađivala. I ne samo Vlada, već i drugim suvlasnicima – smatra Tolić.

Na novinarsko pitanje je li mu iz Vlade RH izrečen razlog ‘smjene’, Tolić je odgovorio kako o tome ne može odgovoriti te da je to pitanje za Vladu.
-Ni za druge promjene, odluke i imenovanja nisu se davala obrazloženja. Napravljena je rošada u timu te apsolutno poštujemo odluku Vlade RH i Skupštine ZLD – ponovio je Tolić.

Na novinarski upit jesu li promjeni na čelu ZLD doprinijeli u medijima spominjani problemi s javnom nabavom Tolić je odgovorio kako stoji iza legitimnosti svih poslovnih odluka u njegovom mandatu.
-Transparentnost i zakonitost javne nabave u ovoj tvrtci je neupitna te je višestruko provjeravana. Da ne bi ostalo što skriveno, naravno da smo, u svom nastojanju da se izborimo za što više EU sredstava, napravili i određene pogreške, kojima smo platili danak kao pioniri EU projekata, još dok nitko nije znao što je to niti je bilo kvantuma znanja u državi, bez obzira što smo sve radili u sinergiji s ministarstvima. Nisu nam mogle biti poznate određene procedure zbog kojih će nas netko kasnije suditi te nam davati korekcije. Na ukupni iznos ugovorenih sredstava imamo 3,9 posto korekcija koje su uračunate u rizik posla te nikako nemaju utjecaja na Proračun RH. To je oko 48 milijuna kuna, a riječ je o nizu postupaka javne nabave. Naš menadžment je to uračunao, a sve do 10 posto je sjajan rezultat za projekt koji nijednog trena nije stao niti je premašio ugovoreni financijski okvir. Da bi se taj postotak korekcije ocijenio, treba uzeti parametre po prioritetnim osima u prometu. Odbacujem svaku mogućnost da bi to mogao biti razlog moje smjene. Ako to jest, onda je postavljena visoka letvica za bilo koga. A mogli smo ne biti ovoliko hrabri pa kroz kredite u puno dužem razdoblju ovo napraviti. Na najnovijem natječaju vrijednosti skoro milijardu kuna, gdje nemamo nikakvih korekcija – istaknuo je Tolić.

Dodao je kako će se njegova nova funkcija u Zračnoj luci Dubrovnik odrediti nakon što novi generalni direktor potpiše ugovor.
-Kao što sam ja imao podršku Frana Luetića kad sam prvi put došao u tvrtku, tako on ima moju. Koja god bila moja nova funkcija, dat ću sve moje ljudske kapacitete na raspolaganje, da i dalje budem tima koji će trasirati novi put uspjeha Zračne luke Dubrovnik – izjavio je Tolić.

‘Već postoji formula’

-Radim u Zračnoj luci Dubrovnik već 44 godine, odnosno od 1978. godine kad sam počeo kao student te išao malo po malo naprijed. Na koncu karijere dočekao sam biti generalni direktor. Na to sam ponosan, baš kao i na tvrtku u kojoj radim, jedinu u kojoj sam ikad radio. Nadam se da ću opravdati zadatak. Nastojat ću tvrtku nastaviti voditi kako treba te da će uhodani tim nastaviti s poslom kao i dosad. Ovo je već postavljena ‘Excel tablica’ u kojoj postoji formula, ali treba unositi nove podatke. Već za ovu godinu imamo opet izvrsne najave te već potpisani ugovori pa i u 2018. očekujemo dvoznamenkasti porast – rekao je tom prilikom novi generalni direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

-Ne sjećam se da se u mojih 44 godine rada nije nešto radilo. Uvijek su bila ulaganja, imali smo punu podršku državnih i lokalnih vlasti. Jedino je 1991. godine u vrijeme okupacije bila destrukcija. U poslijeratnom razdoblju skoro nije bilo padova. Pad je zabilježen tek 1995. godine u vrijeme akcije ‘Oluja’, potom 1999. za vrijeme NATO intervencije na Kosovu te 2009. u vrijeme svjetske ekonomske krize. Od prometa ‘ispod nule’ 1991. godine došli smo do respektabilnih 2,33 milijuna putnika. Rast je gotovo svake godine bio dvoznamenkast, a ne može se opisati napor davati uslugu te istodobno graditi. A u ovo vrijeme se najviše ulaže. U srcu sezone 2017. godine samo u prometnom sektoru ZLD bilo je 444 zaposlenih. Zračna luka je gradić, od kontrole leta, MUP-a, Carine, Ine, raznih rent a car agencija, taksi službi i drugih djelatnosti. A mi upravljamo svim tim, premda smo tvrtka koja se bavi uslugom u zračnom prometu – izjavio je Luetić.

Zračna luka u punoj funkciji do Uskrsa

Luetić je komentirao informaciju kako su trenutni radovi na Zračnoj luci stvorili probleme na nekim letovima.
-Izabrali smo razdoblje koje je za radove najpogodnije. Naša pista duga je 3300 metara, a radimo obuhvat na 1200 metara. Pistu smo skratili na 2100 metara, što je dovoljno po svim zakonima i međunarodnim propisima za sletiti i uzletiti. Morali smo isključiti uređaj za automatsko navođenje zrakoplova ILS, ali smo pred nekoliko godina uveli GPRS navigaciju, sustav koji većinom imaju Airbus zrakoplovi, pa se i tako može precizno slijetati iz pravca Dubrovnika. Nadamo se da ćemo do početka intenzivnog prometa, prije Uskrsa, osposobiti Zračnu luku u punom instrumentalnom stanju. Dosad nismo imali većih problema, osim leta 2. veljače – istaknuo je Luetić.

Luetić je kao novost u sezoni 2018. izdvojio let FlyDubaija iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata, odnosno iz Dubaija za Dubrovnik, koji od kraja ožujka leti triput tjedno, a u sezoni četiri puta tjedno. Kao problem predstojeće sezone istaknuo je kontrolu putovnica.
-Zahtjev je da se skenira svaki osobni dokument u odlasku i dolasku pa se mogu očekivati redovi. Lani smo otvorili 36 tisuća metara četvornih novog prostora, ali to neće biti dovoljno ako se nastavi s tom procedurom koja zahtjeva određeno vrijeme. Već sad radimo na rješavanju tog problema u suradnji s MUP-om. Ti će redovi svakako biti puno manji nego na cestovnim graničnim prijelazima prema BiH i Crnoj Gori – zaključio je Luetić.

Pročitajte još

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist