Natrag
25.4.2019 22:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lubura i Macan o “slučaju ZAMP”

4.3.2012 @ 12:49 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Umješanost predsjednika Iva Josipovića u djelovanje i financiranje ZAMP-a proteklih tjedana u centru je zanimanja hrvatske javnosti, a svoje su mišljenje o tome iznijeli i dva Dubrovčanina, Đuro Lubura i Krešimir Macan.

– Na način kako je cijela priča naplate naknada ZAMP-u postavljena, događa se da ista stvar bude naplaćena i do tri puta. Prvi put naknadu ZAMP-u plati HTV koji proizvede program i izvorno ga emitira, drugi put naknadu za to isto plaća kabelski operator koji ga distribuira, a treći put naknadu za istu stvar će platiti kafić ili hotel koji je spojen na tog kabelskog operatora i javno ga izvodi – kazao je za Index.hr stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura.

On je kao vodeći stručnjak od strane suda bio angažiran u nekim sporovima HDS ZAMP-a protiv kabelskih operatora od kojih je ZAMP htio naplatiti naknadu. Tvrdi kako su sva multiplicirana davanja ZAMP-u zapravo parafiskalni nameti koji značajno opterećuju gospodarstvo, onemogućavaju razvoj i u konačnici građanima poskupljuju uslugu.

– Da me se ne bi pogrešno razumjelo, veliki sam zagovornik zaštite autorskih prava koja smatram temeljem razvoja i pravne sigurnosti, no ta zaštita mora biti postavljena na logičan i pravičan način što po mojem mišljenju sada nije slučaj – zaključuje Lubura.

Drugi je Dubrovčanin, stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan za Novi list dao komentar javne percepcije cijelog slučaja. Tvrdi kako je u slučaju ZAMP-a “sve legitimno i zakonom pokriveno, ali na dosadašnju sliku predsjednika Josipovića ipak stavlja mali upitnik”.

– On otkriva drugu stranu predsjednika Josipovića, koja je javnosti dosad bila manje poznata. Predsjednik uživa ugled kao dobar i međunarodno priznat pravnik te umjetnik i skladatelj, ali sada vidimo da je jednako tako i uspješan poslovni čovjek – kaže Macan te podsjeća kako je sve o čemu se sada govori bilo javno poznato i u vrijeme Josipovićeve predsjedničke kampanje.

– Zašto ti podaci tada nisu iskorišteni, drugo je pitanje, jer bi u ono vrijeme vjerojatno imali mnogo više učinka. Danas nemaju snagu koju su mogli imati – procjenjuje Krešimir Macan.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana