DuList IN

LOVE IS IN THE AIR I vi možete postati dijelom ‘Muzeja ljubavnih priča’!

LOVE IS IN THE AIR I vi možete postati dijelom 'Muzeja ljubavnih priča'!

Čekaj, to neće biti apartman? – pitanje je s kojim su se prije samog službenog otvaranja susretali tvorci novog muzeja u gradu – Muzeja ljubavnih priča.

Nakon Muzeja prekinutih veza u Zagrebu, Hrvatska je dobila još jedan jedinstven izložbeni prostor, no u nešto optimističnijem tonu. Naime, prvi je ovakvog tipa u svijetu!

LOVE IS IN THE AIR I vi možete postati dijelom 'Muzeja ljubavnih priča'!

Svaka priča je posebna
Nema tko nije prošlog tjedna pričao upravo o ovom muzeju, što nas je i natjeralo da zađemo u ovaj prostor i provjerimo koje to sve ljubavne priče krije. Na samom nas je ulazu dočekala Dalia Prce, glasnogovornica muzeja koja nam je otkrila sve tajne koje skriva. O ideji se počelo razmišljati prije godinu dana. Iako su tek započeli sa svojom pričom, muzej je dosad privukao veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Najbitnije od svega je, ističe Prce, što ljudi iz muzeja izlaze zadovoljni i nasmiješeni, i nitko nije izašao s lošom emocijom. Trenutna postava muzeja sadrži brojne priče, no posjetitelji mogu očekivati i neke nove stvari kroz mjesece i godine koji su ispred nas.

LOVE IS IN THE AIR I vi možete postati dijelom 'Muzeja ljubavnih priča'!

— Htjeli smo otvoriti nešto novo, stvoriti bezvremensku priču, pružiti jedinstven sadržaj u ponudi Dubrovnika. A da nije ugostiteljski objekt. Ljubav je tematika koja svih zanima, a kroz nju smo htjeli provući Dubrovnik. Pretpostavite koliko je teško doći do adekvatnog prostora, ali smo imali sreće. Kad smo ga pronašli, cijeli smo koncept prilagodili prostoru – ističe Prce.

U prvoj sobi nalaze se brojne dubrovačke priče, legende, mitovi, a opet vezani uz tematiku ljubavi. Tako se mogu pronaći pozadinske ljubavne priče o Orlandu, Vili Šeherzadi i ljudima koji su boravili u njoj, kao što su Elizabeth Taylor i Richard Burton. Izdvaja se i zanimljiva priča koju skriva lumblija, korčulanski kolač ljubavnog okusa koja skriva priču od amora između francuskog vojnika i pekarice. Na taj način se svaki posjetitelj može upoznati s poviješću Dubrovnika kroz prizmu ljubavnih priča. A u svemu se nije moglo izostaviti i galebare koji su zbog svojih ljubavnih vještina s pravom zauzeli mjesto na zidu ovog izložbenog prostora.

Ljubav, ljubav, ljubav
Kroz cijeli prostor muzeja koračate uz glazbenu podlogu, koja je specifična za svaku sobu. Upravo nas je tematska glazba iz popularnog serijala Game of Thrones privukla u sljedeću ‘turističkiju’ sobu, onu s ljubavnim pričama iz filmova i serija koji su snimani na području Dubrovnika, ali opet ispričanu kroz prizmu ljubavi kao što su Igre prijestolja, Ratovi zvijezda do ‘freškog’ Robina Hooda. Kako nam govori Prce, ova je soba izazvala najveći interes kod gostiju grada koji se mogu upoznati i s vremenskim tijekom snimanja Igre Prijestolja. Htjeli su stvoriti raznovrsnu ponudu i postavu muzeja. Zato nakon filmske, stižemo u glazbenu sobu… U ovoj se sobi napušta tematika Dubrovnika, kako ističe Prce, i upušta se u onu glazbenu. Ljubav je provučena kroz pjesme i osobe iz glazbenog života. Johnny Cash, Beyonce… Samo su neki od glazbenika zbog čijih ćete priča iz ove prostorije izaći obavijeni posebnim osjećajem.

LOVE IS IN THE AIR I vi možete postati dijelom 'Muzeja ljubavnih priča'!

— Soba stvara umjetnički dojam, zasigurno zbog toga što su fotografije crno bijele. A jedina poveznica s Dubrovnikom je što ga je Beyonce posjetila – sa smiješkom je rekla Prce. A ono na čemu se temelji cijeli projekt, i zbog čega se razvio, bili su upravo zanimljivi predmeti koji skrivaju posebne ljubavne priče. Pronašli su stvari preko Interneta, a vlasnici iz cijelog svijeta sa zadovoljstvom su poslali predmete i zanimljive crtice.

— Dosad smo bili u povijesti i glazbi, a ovdje smo zašli u moderno doba. Ovo su sve donirani predmeti. Možemo reći kako su ovi predmeti za neke ljude banalni, no za neke su označili početak ljubavne priče i zgode. Sve su uglavnom pozitivne priče ili one s pozitivnim završetkom – istaknula je Prce.

LOVE IS IN THE AIR I vi možete postati dijelom 'Muzeja ljubavnih priča'!

Jedna od njenih nadražih priča vezana je uz teglu u kojoj se nalazi zemlja. Iza nje se krije priča o ‘klimavom’ braku kojeg je spasio zajednički odmor u osamljenoj kolibi kraj jezera. Taj odmor – odmorio je brak. A kreatorica ove priče je kao uspomenu na uspješan boravak u kolibi, u teglicu stavila zemlju koja se nalazila kraj obližnjeg hrasta.

Posjetitelji su također kreatori
Djeca koja dođu sa svojim roditeljima, moći će uživati u posebnom kutku kreiranom upravo za njih. Na istom, zadnjem katu, možete vidjeti fotografije s Instagrama koje tvore ljubavni zid ili kako nam je Prce istaknula, njihovu ‘verziju ljubavnih lokota’. Sve fotografije vežu hashtagovi – Love i Dubrovnik. Jedan od ciljeva tvoraca muzeja jest da svi posjetitelji sudjeluju u kreiranju sadržaja. Tako na zidu u ‘zadnjoj sobi’, kutku za posjetitelje, možete ostaviti srce na kojem možete napisati vaša imena i vaših bližnjih. Na samom početku đira muzejom, na ulazu smo se susreli s gospođom koja je odlučila prepričati svoju priču o ljubavnom životu. Ako vi imate neku zanimljivu priču, možete ju i podijeliti, što je posebna želja tvoraca ovog muzeja.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist