Grad

LOŠE STANJE SANITATOVIH PARKIRALIŠTA Umjesto parkinga – off road

Parking Rupe

U kakvom stanju dubrovačka parkirališta dočekuju turističku sezonu u koju polako ulazimo? Po onom što smo vidjeli i čemu smo svjedočili stanje je neprimjereno za najbogatiji grad u Hrvatskoj.

Nakon svega što smo primijetili na dubrovačkim parkiralištima riječ ‘neprimjereno’ je zapravo preblaga. Jer kako objasniti rovove, rupetine, kaljuže, pa i velike lokvetine koje se stvore za velikih kiša? Naši sugrađani opravdano su nezadovoljni, posebno što uslugu parkiranja na četrnaest tzv. izvanuličnih parkirališta u pet zona (od nulte do četvrte) skupo plaćaju. A što dobiju za tu uslugu? U najvećem broju slučajeva pravu ‘off road’ avanturu, kao da su na nekom rallyju, a ne u gradu u kojem žive.

Parkiranje pravi izazov
Obišli smo ovom prilikom četiri parkirališta, pod kojih bi se jedan, onaj na Gracu, mogao nazvati velikim, dok su ostala tri manja – iza Robne kuće Minčeta, ispred ljetnikovca Sorkočević te ispod Splitskog puta. Nije trebalo puno truda za uočiti sve prepreke koje se nalaze na tim parkiralištima. Pritom nismo ‘cjepidlačili’ tražeći neke sitne nepravilnosti. Na Gracu smo uočili ono što je tamo već cijelu vječnost – neuređena površina, krateri i rupetine, sve skupa vrlo neugodan prizor. Na ostala tri parkirališta isti problemi: odlomljen asfalt, betonski šahtovi koji strše iz makadama, razni rovovi i brazde.

Tužite Sanitat
Inače, vrijedi podsjetiti na članak koji smo objavili još u vrijeme kad je famozni mikroasfalt Dubrovčanima stvarao probleme u vožnji. Naime, zbog loše kvalitete mikroasfalt se pretvorio u izglačanu površinu po kojoj je voziti bilo pravi doživljaj. Tada smo uz pomoć pravnika Hrvatskog autokluba utvrdili da je za svako oštećenje vozila kao posljedice vožnje po loše uređenoj prometnici moguće tužiti vlasnika prometnice, tj. Grad Dubrovnik, koji upravlja svim tzv. nerazvrstanim cestama na području grada. U ovom slučaju pravni subjekt koji upravlja parkirališnim površinama je Sanitat, koji je odgovoran za stanje podloge koju korisnici koriste za parkiranje. Prema tome, svim korisnicima parkirališta uvijek je otvorena mogućnost tužbe prema gradskom poduzeću Sanitat za svaki slučaj oštećenja pri parkiranju. A oštećenja vozila su vrlo moguća i očekivana s obzirom na veličinu i dubinu raznih rovova, rupetina te ostalih neravnina. Dubrovčani već dugo parkiralište na Gracu zovu ‘mjesečeva površina’, a sve su češći i komentari posjetitelja grada o neprimjerenom prostoru za parkiranje njihovih ‘limenih ljubimaca’.

Bez odgovora
Premda smo od Sanitata tražili odgovor zašto su parkirališta u tako lošem stanju, nažalost do trenutka predaje članka za tisak nikakav odgovor nismo dobili. Stoga neka ovo bude svojevrsna fotokritika u očekivanju da će u Sanitatu biti žveltiji u svojoj reakciji prema upitima novinara, ali i naravno u održavanju parkirnih površina. Preskupo ih plaćamo da bi bila u ovako jadnom stanju.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist