Hrvatska

LOŠA VIJEST ZA IZNAJMLJIVAČE, ALI I KRUZERE Udvostručuje se iznos boravišne pristojbe

LOŠA VIJEST ZA IZNAJMLJIVAČE, ALI I KRUZERE Udvostručuje se iznos boravišne pristojbe

Boravišna pristojba jednaka je u cijeloj zemlji u određenim kateogrijama smještaja i godišnjem dobu, ali to će se već od iduće godine promijeniti, piše Slobodna Dalmacija.

Od iduće godine iznos turističke pristojbe, kako se ona sada zove, a koja se plaća za svako noćenje turista, može biti različita u svakoj od 310 turističkih zajednica u zemlji. Ovisno o tome za što se odluče njihove lokalne uprave i županijske skupštine, koje odluku o tome moraju donijeti do 15. rujna ove godine. Umjesto sadašnjih 10 kuna u sezoni i osam kuna izvan nje, turistička pristojba dogodine može biti i do 20 kuna za svako noćenje u sezoni, odnosno do 14 kuna izvan glavne sezone.

Naime, Ministarstvo turizma upravo je uputilo u e-Savjetovanje novi Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe, nakon što je Sabor izglasovao u svibnju paket turističkih zakona, i to Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o turističkoj pristojbi i Zakon o članarinama u turističkim zajednicama. Novim zakonom odluka o iznosu turističke pristojbe prepuštena je javnim upravama regija i županija, koje u rasponu određenom Pravilnikom, odlučuju same o visini prihoda od noćenja turista.

Više pročitajte ovdje

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist