Aktualno

Lorencinu Slovenija bitnija od Cavtata

Lorencinu Slovenija bitnija od Cavtata

Ministar turizma RH Darko Lorencin i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Stanko Stepišnik susreli su se juler u Gadovoj Peči

te razmijenili informacije o stanju i kretanju na tržištima, zajedničkim promotivnim nastupima na trećim tržištima, raspravili o mogućnosti poboljšanja u upravljanju turističkim destinacijama, razgovarali o provedbi strategija razvoja turizma, o obrazovanju u turizmu, te povlačenju sredstava iz EU fondova, stoji u izvješću iz resornog ministarstva.

Zaključak sastanka bio je da se mišljenja dvaju ministara o načinu razvoja turizma u budućnosti podudaraju te kako u pojedinim segmentima ove dvije zemlje zajedno mogu biti lideri u ovom dijelu Europe.

Ministar Lorencin istaknuo je kako je 2012. godina za hrvatski turizam bila rekordna te kako je slovensko tržište drugo po veličine emitivno tržište Hrvatske, pri čemu je prošle godine ostvareno više od milijun dolazaka te više od 6.2 milijuna noćenja turista iz Slovenije.

„Slovenija je jedno od hrvatskih glavnih emitivnih tržišta, s udjelom od 11% u ukupnom turističkom prometu Hrvatske. Hrvatska je najbolji izbor za goste iz Slovenije zbog blizine, poznavanja odredišta i najboljih mogućnosti za ekonomičan odmor. Osim toga, dosadašnja suradnja između Slovenije i Hrvatske na području turizma bila je izvanredna, a uvjeren sam da će biti još i bolja. Stoga pozivam slovenske turiste da i ove godine ljetuju u Hrvatskoj te upoznaju i ostale prekrasne dijelove naše zemlje, koji su za njih eventualno još neotkriveni.“, izjavio je Lorencin.

Ministri su razgovarali i o iskustvima u korištenju Strukturnih i Kohezijskih fondova Europske Unije, koje će Hrvatska imati mogućnost koristiti po ulasku u EU, posebice kada je riječ o razvoju selektivnih oblika turizma, kao što su to wellness i zdravstveni turizam.

„Slovenija i Hrvatska su tradicionalno su povezani gospodarski partneri, što dokazuje dugogodišnja suradnja u svim segmentima gospodarstva. Hrvatsko tržište jedno je od najzanimljivijih za slovenske tvrtke, pogotovo u smislu trgovine, investicija i turizma. Pristupanjem Hrvatske u Europsku uniju očekujemo dodatno jačanje bilateralnih odnosa, posebice će to pridonijeti povećanju turističkog prometa između dviju zemalja. Hrvatskom kolegi predstavio sam naše iskustvo povlačenje sredstava iz Strukturnih fondova, posebice iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), izjavio je ministar Stepišnik te ponudio savjetodavnu pomoć, odnosno prijenos znanja i iskustva Hrvatskoj u segmentu EU fondova. Nadalje, Stepišnik je naglasio kako postoji veliki potencijal za još jaču buduću suradnju u području turizma između dviju susjednih i prijateljskih zemalja, posebice u smislu stvaranja zajedničkih turističkih proizvoda i programa te promociji na udaljenim tržištima.

Ministar Lorencin također se pohvalio kako je nedavno Hrvatski sabor po prvi puta u povijesti  usvojio Strategiju razvoja turizma do 2020.godine, koja daje smjernice u koje segmente dalje ulagati kako bi se podigla ukupna kvaliteta te ojačala konkurentnost hrvatskog turizma. „Glavni je cilj biti jedna od 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta po pitanju turizma, a želja je ostvariti nove investicije u vrijednosti 7 milijardi eura , povećati hotelski udio u ukupnom smještaju na 18% te povećati kvalitetu obiteljskog smještaja i kampova, povećati izravno zaposlene u turizmu za 20 tisuća te povećati turističku potrošnju na 14,3 milijardi eura.“

Ministar Lorencin naglasio je i važnost upravljanja destinacijom i sustavima turističkih zajednica, te je istaknuo kako Ministarstvo radi na izmjenama zakonske regulative vezane uz sustav turističkih zajednica s ciljem restrukturiranja i profesionalizacijom sustava, ali i svih ostalih zakona koji se tiču turizma.

Slovenija važnija

Ovime je javnost dobila odgovor na pitanje zašto se ministar turizma nije pojavio na službenom početku radova Aman resorta u Cavtatu, investicije teške gotovo 30 milijuna eura, iako je bio najavljen. Sastanak sa slovenskim kolegom očigledno je bio od presude važnosti i krucijalnosti za sezonu, pa ćemo stoga i pretpostaviti kako su se na njemu strašno bitne stvari dogovorile.
 

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist