Hrvatska

LORENCIN O (NE)USPJEHU TURIZMA ‘Dalmacija je pobjednik srpnja’

Darko Lorencin u Splitu

Dolasci u srpnju na razini su 2013. godine, dok je noćenja dva posto manje. Izvijestio je danas ministar turizma Darko Lorencin.

Prema podatcima za razdoblje siječanj – srpanj turizma bilježi porast od 3,5 posto u dolascima (6,94 milijuna dolazaka) i 1 posto u noćenjima (37 milijuna noćenja) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Strani su turisti ostvarili porast od 4 posto u dolascima (6,2 milijuna dolazaka) i porast od 0,7 posto u noćenjima (33,32 milijuna noćenja). Dolasci domaćih turista su na razini prošle godine (744,6 tisuća dolazaka), dok su noćenja u plusu 1 posto (3,68 milijuna noćenja).

– Iza nas je izazovan srpanj koji je u dolascima na razini prošle godine, uz pad noćenja od dva posto, što je i logično jer su nam turisti došli, no zbog lošeg vremena i manjka sadržaja u pojedinim destinacijama, otišli ranije kućama. Ipak, odlične rezultate srpanj je donio dalmatinskim županijama, pa se tako Splitsko-dalmatinska županija probila na drugo mjesto po udjelu u ukupnim
brojkama. Značajniji su nam pozitivni rezultati u prvih sedam mjeseci, a s obzirom na informacije iz turističkog sektora, početak kolovoza bolji je od prošlogodišnjeg, a bolje su i najave za posezonu.

Najbrojniji posjetitelji u srpnju bili su gosti iz Slovenije, a posebno nas raduje i rast turista iz Italije. S druge strane, zbog pomaka praznika bilo je manje njemačkih i nizozemskih turista, koji će dolaske nadoknaditi u kolovozu – rekao je ministar Lorencin komentirajući podatke s emitivnih tržišta, dodavši kako će se na pojedinim tržištima provoditi sustavna ulaganja, posebice za periode pred i posezone.
Pozitivni rezultate u prvih sedam mjeseci ostvarila je Dalmacija, Ličko-senjska županija i Grad Zagreb. U plusu je i naša Županija, s ostvarenih 748 tisuća dolazaka (+8 posto) i 3,3 milijuna noćenja (+4 posto). Prema službenim podacima za mjesec srpanj, na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvareno je 3 milijuna dolazaka (na razini lanjske godine) te 21 milijun noćenja (-2 posto).
Veći turistički promet nego lani bilježi Dalmacija, u kojoj je ukupno zabilježeno 5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja. Dubrovačko-neretvanska županija imala je 287,8 tisuća dolazaka (+7 posto) i 1,6 milijuna noćenja (+2 posto).

– Generalno je Dalmacija „pobjednik“ srpnja, a dalmatinske županije, odnosno pojedini gradovi kao što su Split, Zadar te nezaobilazno Dubrovnik pokazali su kako se gradi turistički proizvod, organiziraju manifestacije te kako kvalitetnim upravljanjem turizmom možemo nadići „srpanjsku rupu. Raduje i to da se probudio kontinent, Zagreb bilježi kontinuirano poraste turista i to u dvoznamenkastim brojkama. Loše vrijeme odrazilo se na Istru i Kvarner, gdje generalno gledano, kampovi čine trećinu ukupnog turističkog prometa, a koji su u srpnju zabilježili 10 posto, a u sedam mjeseci 5 posto manje noćenja nego lani – izjavio je Darko Lorencin.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist