Natrag
21.2.2019 02:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lorencin naglasio značaj malih hotela

7.6.2013 @ 21:40 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Na otvaranju međunarodne konferencije „Konkurentnost malih obiteljskih hotela na današnjem međunarodnom turističkom tržište“ u Splitu ministar turizma Darko Lorencin osvrnuo se na najnovije pozitivne rezultate turističkog prometa te nedavni službeni boravak u Rusiji i Ukrajini.

– Obiteljski i mali hoteli vrlo su važni za raznolikost turističke ponude Hrvatske i privlačenje dodatnog segmenta turista u našu zemlju, a itekako će biti značajni u programiranju za Strukturne fondove EU jer se povlačenje sredstava očekuje upravo za segment malog i srednjeg poduzetništva. No, osim sredstava iz fondova EU, mali i srednji poduzetnici imaju mogućnost koristiti HBOR-ove kreditne linije za turizam, što će zasigurno omogućiti dodatne investicije u turistički sektor – istaknuo je ministar.
 
Također, osvrnuo se i na Strategiju razvoja hrvatskog turizma, koja do 2020. godine u Hrvatskoj predviđa otvaranje 200-ak novih obiteljskih i malih hotela te 100-ak tzv. „plovećih hotela“.
 
Ministar je komentirao rast turističkog prometa u svibnju i u prvih pet mjeseci te istaknuo kako je vrlo zadovoljan ostvarenim brojkama jer dokazuju da je Hrvatske i dalje privlačna destinacije za turiste iz cijeloga svijeta.
 
Ministar je također podsjetio kako se ovoga tjedna u Rusiji i Ukrajini sastao s turoperatorima, između ostaloga i kako bi poslao poruku da je Hrvatskoj stalo do ruskih i ukrajinski turista.
 
– Sudeći po posjećenosti skupa u obje zemlje, interes za odmorom u Hrvatskoj i dalje je itekako velik, što dokazuje i pozitivne brojke turističkog prometa, koje uključuju travanja i svibanj kada je već nastupila nova vizna politika prema Rusiji i Ukrajini – naglasio je ministar te istaknuo kako ga posebno veseli rast noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci od 5 posto.
 
Prema prvim podacima Hrvatske turističke zajednice, u prvih pet mjeseci ostvareno je 1,93 milijuna dolazaka i 6,75 milijuna noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast u dolascima od 7 posto i u noćenjima od čak 11 posto.
 
Porast broja noćenja, u odnosu na prvih pet mjeseci 2012. godine zabilježen je i sa važnijih emitivnih tržišta, pa su tako primjerice turisti iz Njemačke ostvarili 17 posto više noćenja, iz Rusije 14 posto više noćenja, iz Austrija 6 posto više noćenja, iz Velike Britanije 27 posto više noćenja, dok je primjerice iz Italije zabilježeno 10 posto manje noćenja, što je s obzirom na stanje na tržištu i činjenicu da je sve manji broj Talijana koji putuju na odmor izvan zemlje, očekivano.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana