Sport

LOREN FATOVIĆ ‘Sve je lakše kad igram s igračima svjetske klase’

LOREN FATOVIĆ ‘Sve je lakše kad igram s igračima svjetske klase’

Rođen je 16. studenog 1996. godine. Dakle, nije stigao napuniti ni dvadeset prvu godinu života, a već se popeo na najviši tron prvaka svijeta.

Pamtit će mladi Jugov reprezentativac Loren Fatović Budimpeštu i jedinstveni, kultni bazen na Margitszigetu, koljevku mađarskog vaterpola. I to ne samo zbog ovogodišnjeg osvajanja naslova najbolje vaterpolske momčadi svijeta. Jer ‘Lolo’ je prošle godine na tom istom bazenu podigao i pokal klupskog prvaka Europe. Tada još s nepunih dvadeset. Mladi Jugov prvotimac za DuList govori o dojmovima sa Svjetskog prvenstva, momčadima u kojima je postigao najveće uspjehe te planovima i očekivanjima u sezoni koja dolazi.

S vremenskim odmakom od dvadesetak dana, jesu li se dojmovi osvajanja svjetske titule slegli?
Sad kad sam se malo odmorio sve više vidim koliki je to uspjeh bio. Svi smo presretni. Bio je to rezultat u kojeg smo vjerovali, ali ga zapravo nitko nije očekivao. Sve je došlo nekako iznenada. Nismo mogli imati teži ždrijeb od četvrtfinala do kraja. Imali smo malo lakšu skupinu, ali su nas u četvrtfinalu čekali Talijani, najteži protivnik za tu fazu natjecanja. Znali smo da uvijek imaju ‘poguranac’ kod sudaca, da su po stilu igre prgavi i bezobrazni. A onda su nam došli Srbi, aktualni olimpijski, svjetski i europski prvaci. Cijelu utakmicu stižeš rezultat i na kraju ih dobiješ. I kad tako svladaš najtežeg protivnika, u finalu te čekaju Mađari. U Budimpešti, u njihovom bazenu, gdje nitko ne može reći da je protiv njih favorit. To što smo napravili zapravo je bio šlag na kraju. Čak i kad su nas stigli na 4:4 osjetili smo da je to naša prilika. Iskoristili smo je. Nitko sretniji od nas.

Još 2016. godine ‘pokvarili ste zabavu’ Mađarima, kad ste s Jugom, na veliko iznenađenje svih favorita, uzeli titulu prvaka Europe. Je li osjećaj iz 2017. godine sličan tome?
Da biram mjesto i protivnika kojeg ćemo pobijediti, nema slađe nego Mađari u Budimpešti. Bolje nego Srbi u Beogradu. San je svakog igrača, pogotovo mlađeg kao što sam ja, osvojiti Svjetsko prvenstvo. Uz to, meni je ovo prvo veliko natjecanje s reprezentacijom. I odmah zlato. To sam mogao prije nekoliko godina samo zamišljati.

Najmlađi ste prvak svijeta te jedan od najmlađih igrača koji su nastupili u završnici Prvenstva svijeta. U protekle dvije sezone prošli ste sve, najveća finala na klupskoj i reprezentativnoj razini. Kako to utječe na mladog igrača i njegovo samopouzdanje?
To je neprocjenjivo iskustvo. U zadnje dvije sezone prošao sam sve što vaterpolist može proći. Dva završna turnira Lige prvaka s Jugom, pa taj za mene sretni Margitsziget na kojem još uvijek nemam poraza. Moram istaknuti da i u klubu i u reprezentaciji imam sjajne suigrače. To su fenomenalne momčadi. Mlad igrač kao što sam ja može samo poželjeti takve veličine uz sebe. Sve svjetske klase koje su već nekoliko puta prošle najveće ispite i utakmice. Onda ti je sve lakše uz njihovu podršku. Zato i danas, s dvadeset godina, i imam takve rezultate. Prije tri godine o tome nisam mogao ni razmišljati, a kamoli da ću tako brzo to sve ostvariti. Neki to čekaju cijeli život, a meni se to ostvarilo u dvije godine. Mogu stvarno biti presretan i zahvalan svima. Naravno, sve ovo jako utječe na moje samopouzdanje. Velik je to podstrek, za buduće teške utakmice. Jer kad sam u bazenu s tim svim vaterpolskim veličinama, igram opušteno. Nastojat ću ubuduće još više iskorištavati činjenicu da sam u momčadi s najboljim igračima svijeta.

Jug CO u iduću sezonu ulazi u poprilično izmjenjenom sastavu. Koja su tvoja očekivanja?
Momčad se jest promijenila. Napustili su nas Perrone, Vrlić, Obradović, Marković te Popadić. Možda jesmo oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu, ali sigurno je da će se Jug uvijek na svim frontovima boriti za trofeje. Pogotovo na domaćoj sceni, gdje će sigurno biti za jedan skalin teže osvojiti titulu. Lani je to izgledalo prilično dominantno. Na primjer, Mladost je vratila Radua, dovela Markovića. Bit će zanimljivo. Jug uvijek igra na pobjedu, o kojem god natjecanju bila riječ. Kroz sezonu ćemo vidjeti kako će se momčad posložiti, ali siguran sam da neće biti straha. Plan je uvijek isti – otići do kraja, do cilja. Jug je velik klub i uvijek treba napadati trofeje.

Dva člana Juga Jacob Merčep i Nikola Pavličević prošlog vikenda također su se okitili medaljom sa svjetskog prvenstva. Bili su srebrni na turniru do 20 godina. Od njih su sigurno velika očekivanja?
Merčep je odlučio napustiti klub te svoju karijeru nastaviti u SAD-u, gdje ide na studij. Međutim, on je dijete Juga i sve svoje kvalitete izgradio je u Jugu. S druge strane, Nikola je već skupio jednu godinu iskustva u prvom sastavu i to ćemo u idućoj sezoni zasigurno puno značiti.

Jeste li nakon svih ovih uspjeha iskusili zanimanje nekih europskih klubova? Je li stigla kakva ponuda?
Nema nikakvih ponuda. Imam ugovor s Jugom na još godinu dana i potpuno sam fokusiran na iduću sezonu.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist