Natrag
23.2.2019 06:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lopud u djelima dubrovačkih umjetnika

31.12.2012 @ 8:05 Andrea Falkoni Račić Kultura
2;2

Podijelite:

Početkom listopada održana je 13. likovna kolonija Lopud 2012. na kojoj je sudjelovalo 29 umjetnika iz Županije, Zagreba i Herceg Novog.

Njihove radove moći ćete vidjeti na izložbi 6. siječnja 2013.

Unutar članova Udruge izdvaja se u izvjesnoj mjeri skupina autora za koje se može reći da su već afirmirani te da su kvalitetom, ne samo metijerskim postignućima, nego i artikuliranom poetičko-formalnom dimenzijom poništili granicu tzv. diletantskog u odnosu na akademsko školovanje. U prilog ovoj tvrdnji stoji činjenica da je nekoliko renomiranih i akademski obrazovanih umjetnika iz Dubrovnika i šire pristupilo vrlo srdačno i s veseljem zajedničkom radu, očito prepoznavši u spomenutom krugu serioznost svake vrste, umjetnički elan i vitalnost kojima se vrijedi prikloniti. Tako je bilo i na 13. koloniji na kojoj je sve prštalo od druženje, nadopunjavanja, učenja i nadasve stvaranja.

Umjetnici su ostvarili ukupno 52 djela različitih tehnika, većinom uljem i akrilom na platnu. Među motivima su dominirale lopudske vedute, posebno franjevački samostan na suprotnoj strani uvale, barke i jedrilice usidrene uz hotel, te nekoliko vizura ostatka Lopuda. Što se tiče likovne stilistike, dalmatinskim je slikarima svojstveno korištenje jarkih i čistih boja koje crpe iz osunčanog krajolika. Djela će biti prvenstveno u službi turističke prezentacije ove zapostavljene turističke destinacije i podloga stalnoj izložbi iduće sezone u hotelu Lafodija. Izložbu ovih radova organizatori će prikazati u nedjelju, 6. siječnja u atriju palače Sponza. Otvaranje je u 12 sati, a za posjetitelje će biti otvorena do kraja siječnja.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana