Aktualno

Lončarica: Grad je tražio uplatu za Šipan

Lončarica: Grad je tražio uplatu za Šipan

Srpanjski dio suđenja gradonačelniku Vlahušiću i gradskom vijećniku Vićanu za aferu Šipan na Županijskom sudu u Splitu nastavljen je svjedočenjem članice Velikog vijeća DPDS-a Rine Lončarice, piše Slobodna Dalmacija.

Svjedokinja Lončarica kratko je opisala tijek sjednica Malog vijeća čija je tada bila članica te je istaknula kako je krajem 2009. donesen dodatak ugovoru o upravljanju i korištenju prihoda od ulaznica za obilazak dubrovačkih zidina kojim je utvrđeno da prihod od prodaje ulaznica po pola dijele Grad i Društvo.

– Koliko se sjećam, bilo je odlučeno da se prihod od prodaje ulaznica gradu isplati unaprijed, i to u visini od 30 posto ukupne zarade. Mislim da je taj novac podijeljen tako što je dio išao gradu, a drugi dio Zavodu za obnovu grada Dubrovnika. Osim te isplate, još je isplaćeno tvrtki 'Vrtlar', a sjećam se da je Grad Društvu poslao dopis u kojem se složio s tom isplatom – rekla je Lončarica.

Kazala je kako je tadašnji predsjednik Društva Denis Orlić 2010. na Malome vijeću rekao kako ga je grad zamolio da se financijski pomogne kupnja doma na Šipanu u vlasništvu Vićanove tvrtke "Dubrovačkog primorja", a nekretnina je procijenjena na pet milijuna kuna.

Na pitanje sjeća li se je li Malo vijeće donijelo odluku o tome da je iznos akontacije od prodaje ulaznica na gradske zidine bio isplaćen Zavodu za obnovu grada Dubrovnika te da su za Vićanovu tvrtku "Dubrovačko primorje" morali potpisati dodatak ugovora, svjedokinja je odgovorila kako se ne sjeća pa je pročitana njezina izjava u istrazi.

Tada je izjavila da je "isplata izvršena", ali se ne sjeća da je ugovor potpisan.

– Znam samo da se poslije te isplate sve zakompliciralo. Društvo je od grada dobilo dokument u čijoj je prvoj rečenici pisalo da se izvrši uplata 'Vrtlaru', dok je u drugoj bilo napisano da se maksimalno može uplatiti dva milijuna kuna i to za dom na Šipanu. To je bio dokument po kojem smo 'Dubrovačkom primorju' mogli nešto isplatiti – rekla je Lončarica.

Na pitanje odvjetnika Joška Čeha zna li što se prije dogodilo – isplata iznosa Zavodu za obnovu grada Dubrovnika ili potpisivanje ugovora – svjedokinja je odgovorila kako se ne može sjetiti, na što joj je pročitan iskaz iz istrage u kojem je izjavila kako je odmah nakon zaključenja tog dodatka ugovora društvo isplatilo zavodu ukupno pet milijuna kuna.

– Ako sam tako tada rekla, onda je to točno – odgovorila je.

Podsjetimo, Vlahušića USKOK tereti za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačkom primorju", to jest da je kao dubrovački gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i da je Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

Vićan se tereti da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke "Dubrovačkog primorja" kupio nekretninu na Šipanu.

Suđenje se nastavlja 27. i 28. rujna.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist