Aktualno

Lokalni i EU izbori ipak isti dan?

Iako su do jučer visoki dužnosnici vladajuće koalicije tvrdili da će se izbori za Europski parlament održati prije lokalnih izbora, jutros je ministar uprave Arsen Bauk na Odbor za Ustav došao s amandmanom koji bi to mogao promijeniti.

Naime, kako piše Večernji, amandmanom koji je odbor prihvatio određuje se da isti birački odbori mogu raditi i za potrebe jednih i drugih izbora. Time se otvara mogućnost da izbori budu održani na isti datum, a činjenica da bi posao radili isti birački odbori trebala bi donijeti znatne financijske uštede. Dosadašnjim rješenjem posao su trebali raditi različiti birački odbori, što je značilo dvostruki trošak.

Nije sasvim jasno zašto su se vladajući odlučili otvoriti tu mogućnost gotovo u zadnji trenutak, na dan kada bi se trebalo glasovati o zakonu na saborskoj sjednici, nakon što su mjesecima tvrdili kako je bolje da se izbori održavaju na različite datume, ali, kako je rekao laburist Dragutin Lesar, sama je procedura oko prihvaćanja tog amandmana na Odboru za Ustav neprihvatljiva.

– Sjednica odbora sazvana je jučer u 17 sati za danas u 8 sati. Ja u takvom načinu rada ne želim sudjelovati – rekao je Lesar i dodao da iz protesta nije došao na sjednicu.

Iz Vlade naglašavaju da ovaj amandman ne znači kako je odluka o istodobnom održavanju izbora donesena, nego da je samo otvorena mogućnost za to, a da će odluku o raspisivanju izbora za Europski parlament, s konačnim datumom održavanja, donijeti predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija