Aktualno

Lokalni i EU izbori ipak isti dan?

Lokalni i EU izbori ipak isti dan?

Iako su do jučer visoki dužnosnici vladajuće koalicije tvrdili da će se izbori za Europski parlament održati prije lokalnih izbora, jutros je ministar uprave Arsen Bauk na Odbor za Ustav došao s amandmanom koji bi to mogao promijeniti.

Naime, kako piše Večernji, amandmanom koji je odbor prihvatio određuje se da isti birački odbori mogu raditi i za potrebe jednih i drugih izbora. Time se otvara mogućnost da izbori budu održani na isti datum, a činjenica da bi posao radili isti birački odbori trebala bi donijeti znatne financijske uštede. Dosadašnjim rješenjem posao su trebali raditi različiti birački odbori, što je značilo dvostruki trošak.

Nije sasvim jasno zašto su se vladajući odlučili otvoriti tu mogućnost gotovo u zadnji trenutak, na dan kada bi se trebalo glasovati o zakonu na saborskoj sjednici, nakon što su mjesecima tvrdili kako je bolje da se izbori održavaju na različite datume, ali, kako je rekao laburist Dragutin Lesar, sama je procedura oko prihvaćanja tog amandmana na Odboru za Ustav neprihvatljiva.

– Sjednica odbora sazvana je jučer u 17 sati za danas u 8 sati. Ja u takvom načinu rada ne želim sudjelovati – rekao je Lesar i dodao da iz protesta nije došao na sjednicu.

Iz Vlade naglašavaju da ovaj amandman ne znači kako je odluka o istodobnom održavanju izbora donesena, nego da je samo otvorena mogućnost za to, a da će odluku o raspisivanju izbora za Europski parlament, s konačnim datumom održavanja, donijeti predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist