Kultura

LOGORILIJADA Predstavljena potresna predstava prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića

LOGORILIJADA Predstavljena potresna predstava prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića

Ovog petka na velikoj sceni KMD-a predstavljena je nova predstava ‘Logorilijada’ rađena u koprodukciji s HNK Mostar i Maticom hrvatskom Mostar. Na predstavljanju predstave sudjelovali su glumci Robert Pehar, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Ivo Krešić te glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević.

– Drago mi je da je ova, duboko istinita i tužna priča u odnosu individualca u srazu sa  kolektivitetima koji su u vim našim prostorima vladali i koji su uglavnom uvijek gledali kako uništiti individualizam i iskonsku težnju za čovjekovom slobodom. Jedan od velikih pjesnika, ujedno i čovjek koji je doživio tu kalvariju, je čovjek koji je zaboravljen. Na svoj način smo ga ovim projektom vratili iz jedne nepravedne zaboravnosti, a zapravo kada vidimo danas kako se stvari odvijaju, to nije slučajno – poručio je glumac Robert Pehar koji u predstavi igra glavnu ulogu.

– Što reći o Stjepanu Rubiniću? Svakako ništa lijepo o osobi koja je, direktno ili indirektno odgovorna za smrt preko 20 tisuća ljudi. Tema cijelog komada je bila jako teška, ali smatram da smo od toga napravili jednu dobru predstavu- poručio je Ivan Skoko, koji u predstavi igra glavnog negativca.

6. listopada u 20 sati odigrat će se prva premijerna izvedba u sezoni 2018. / 2019. Kazališta Marina Držića. Reprizna izvedba je na repertoaru 9. listopada u 20 sati.

Logorilijada’ je predstava prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića ‘Konclogor na Savi’ i zbirci pjesama ‘Lirika nevremena’ te motivima ‘Grobnice za Borisa Davidoviča’ Danila Kiša o pjesniku kojega je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno u dramaturšku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. Komad je režirao Ivan Leo Lemo.

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist