Natrag
16.2.2019 06:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘Ljude ne čine ni noge ni ruke, već djela’

3.12.2013 @ 13:42 Mia Njavro Zanimljivosti
18;18

Podijelite:

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u organizaciji Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije, naš proslavljeni paraolimpijac Mihovil Španja održao je predavanje srednjoškolcima i studentima na temu 'Moj život bez ograničenja'.

Španja je budućim generacijama govorio o svojim sportskim uspjesima, ali i upoznao mlade sa svojim invaliditetom. Nakon što je samo sa sedam mjeseci primio cjepivo, prebolio je dječju paralizu. I upravo u tom trenutku počinje njegova borba, borba ne samo na sportskim terenima, nego i borba u probuđivanju svijesti kod ljudi da su osobe s invaliditetom i dalje osobe.

Poručio je i roditeljima koji imaju djecu s invaliditetom, a srame ih se, da se mogu sami sebe sramiti jer svako dijete zaslužuje ljubav ali i priliku na socijalizaciju u društvu. Mladima je poručio da pogledaju bolje oko sebe i da se ne stide svojih prijatelja koji imaju invalidnost:
– Bio bih ponosan da sutra neki od vas kaže kako im je najbolji prijatelj osoba s invaliditetom. To je na kraju i vaša obaveza jer ljude ne čine ni noge ni ruke, već njihova djela – poručio je Španja.

Ovih dana se mnogo govorilo o manjinama, valja napomenuti da su najveća svjetska manjina osobe s invaliditetom, te da je 15 posto ukupne svjetske populacije, što iznosi oko milijardu ljudi, neki način invalidne osobe. U Hrvatskoj ima oko 12 posto osoba s invaliditetom, a samo dva posto od njih se bavi sportom.

Sportski put Mihovila Španje nije bio nimalo lak na što je on komentirao:
– Meni je život ovo pripremio. Nema prečica, sve što je teže, meni je slađe – kazao je Španja.

Na kraju tribine Mihovil Španja zamolio je nekoliko dobrovoljaca da se na nekoliko trenutaka stave u poziciju invalidne osobe te da se probaju utrkivati štakama, probaju proći prostoriju s povezom na očima te da se probaju provozati u invalidskim kolicima.

Poruka je jasna – nemojte bježati od osoba s invaliditetom već im pomozite.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana