Kultura

“Ljubavnik” Harolda Pintera

"Ljubavnik" Harolda Pintera

Premijera nove predstave „Ljubavnik“ Kazališta Marina Držića predstavljena je ovog ponedjeljka.

Premijerom „Ljubavnika“ Harolda Pintera, koja je najavljena za 16. i 17. ožujka, ponovno će nakon osam godina, zaživjeti Teatar Bursa. Riječ je o jednočinki engleskog dramatičara Harolda Pintera u prijevodu Vladimira Gerića.  Redatelj je Lawrence Kiiru, poznat dubrovačkoj publici uprizorenjem teksta Ronalda Harwooda „Na čijoj strani“.

Redatelj Lawrence Kiiru rođen je u Keniji, a odsjek režije diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iza njega je bogato iskustvo kazališnog, filmskog i TV redatelja, a u nekim predstavama je sudjelovao i kao glumac. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te jedan od osnivača i prvi predsjednik Hrvatsko-afričkog društva prijateljstva. Scenograf predstave je Stefano Katunar, kostomografkinja Zjena Glamočanin, skladateljica Paola Dražić Zekić i koreograf Alen Čelić, dok oblikovanje svjetla potpisuje Silvio Giron.

Autor jednočinke „Ljubavnik“ Harold Pnter (1930.-2008.) ovjenčan je 2005. Nobelovom nagradom za književnost, ugledni je dramatičar i kazališni redatelj, filmski scenarist, inače kontroverzni politički ljevičar. Komad koji Kiiru postavlja na daskama KMD-a napisan je 1962. godine i prikazuje uobičajen, pomalo dosadan i predvidljiv bračni život kojega supružnici mijenjaju uvođenjem ljubavnika u njihovom životu. Uloge Sarah i Richarda uprizorit će Glorija Šoletić i Frane Perišin, dok je glas Johna nasnimio Hrvoje Sebastijan, koji se ne pojavljuje na pozornici.

-Teatar Bursa otvaramo s tekstom jednog nobelovca i s posebnim uzbuđenjem očekujemo premijeru– kazala je uvodno, ravnateljica Kazališta Marina Držića Jasna Jukić predstavljajući suradnike na novoj predstavi.

-U Dubrovniku sam proveo divne dane, volim ovo Kazalište, stoga sam pristao napraviti predstavu kako bi otvorili Teatar Bursu. Jednostavno volim toplinu Dubrovnika. Ovo mi je druga predstava u Dubrovniku. Riječ je o Pinterovom tekstu „Ljubavnik“, inače dramskog pisca 20. stoljeća, koji se uvrštava u vrh dramske literature, odnosno nove britanske drame. Riječ je o kompleksnom tekstu, sadržajan je i u formi i  dramaturgiji. A sam Pinter je glumac, režiser i scenarist i veliki poznavatelj bračnih odnosa, a mnoge drame koje je napravio bave se upravo pitanjima obitelji. Jednostavno je uzeo jednu formu i napravio dramu i trokut između muža, žene i ljubavnika uz elemente ljubomore i nasilja. Naime, respektabilan bračni par mora nešto promijeniti jer su ušli u rutinu, a da bi im brak opstao trebaju u njega uključiti jedan dio seksualne fantazije – istaknuo je redatelj Lawrence Kiiru dodavši kako je sretan što je dobio glumce koji u predstavu ulažu toliko energije.
Glumica Glorija Šoletić istaknula je kako je dugo iščekivala suradnju sa Franom Perišinom dodavši:

-Ovo je fantastična suradnja, čekala sam cijelu sezonu ovaj komad i mislim da će rezultat biti izvrstan – naglasila je.

-Ovo nije prva suradnja sa Glorijem Šoletić, ona i ja smo se potvrdili kao par. Na vrlo visokom nivou dobivamo impulse da se komad osvijesti i plasira na scenu. Radimo ga već 12 dana, dva puta dnevno, i moguće ga je napraviti, kad je riječ o komornom tekstu – istaknuo je, uz ostalo, Frane Perišin
 

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist