Natrag
25.4.2019 22:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

LJETO ZA PAMĆENJE Na Dubrovnik se sručila trostruko veća količina kiše od prosjeka!

31.8.2014 @ 11:22 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Ljeto 2014. godine svakako ćemo pamtiti po nezapamćenim količinama oborina. Tijekom lipnja u Dubrovniku je tako palo 191 milimetar kiše, što je po podatcima Hine trostruko više od prosjeka za taj mjesec.

Službeni podatci govore kako se srednja godišnja količina oborina u Hrvatskoj od 311 mm na Palagruži i drugim vanjskim otocima južnog Jadrana, do 3728 mm u Lividragi u Gorskom kotaru.

Najveće godišnje količine oborina u Hrvatskoj primaju Gorski kotar, Velebit i sjeveroistočni obronci Konavoskog polja, od tri tisuće do preko tri i pol tisuće mm, piše Hina, dok se na otocima i obali srednje i sjeverne Dalmacije te na zapadnoj obali Istre može očekivati oko 800-900 mm oborina na godinu. Najviše oborina u Istri bilježi Učka, s oko 2000 do 2500 mm, jednako kao i svjeverni dio Biokova. Konavosko polje pak leži u podnožju crnogorskih planina u kojima su zabilježene najveće količine oborine u Europi, od oko pet tisuća mm.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana