Zanimljivosti

Ljeto donosi i salmoneloze

Ljeto donosi i salmoneloze

S dolaskom ljeta i visokih temperatura pojavljuje se i povećana opasnost od salmoneloza. Salmoneloze su bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakim bolovima u trbuhu, proljevom, mučninom, povraćanjem i povišenom temperaturom.

Uzrokuju ih bakterije iz roda Salmonella, koje su vrlo raširene u prirodi (zemlja, voda), a nalaze se i u crijevima životinja i čovjeka. Salmonella spp. se mogu naći i u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima, proizvodima od jaja i dr.

Kako navode u savjetima na stranici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem kontaminirane hrane koja nije dovoljno termički obrađena ili hrane s kojom se rukovalo na ne higijenski način prilikom njezine pripreme. Salmonella spp. se može prenijeti rukama zaražene osobe, kontaminiranim priborom ili preko radne površine, međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane, kao i držanjem hrane u neprikladnim uvjetima npr. izvan hladnjaka, dulje vrijeme na sobnoj temperaturi osobito ljeti.

Simptomi bolesti započinju nakon relativno kratke inkubacije od 12 do 24 sata. Bolest obično traje nekoliko dana, a dulji tijek i komplikacije javljaju se ovisno o imunitetu osobe i tipu Salmonella spp.. Liječenje može trajati 2 do 3 tjedna pa i duže, započinje mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom, a u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija. Najčešće obolijevaju stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i osobe oslabljenog imuniteta. Salmoneloza se dijagnosticira izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira 20 – 25 epidemija salmoneloze. Oboli u prosjeku oko 3500 ljudi. Salmoneloze se najčešće javljaju u obiteljskim domaćinstvima, a manjim dijelom su posljedica hranjenja u ugostiteljskim objektima (restorani, slastičarnice, hoteli i dr.) ili javnim kuhinjama zatvorenog tipa.

Bolest se može spriječiti osobnom higijenom i pridržavanjem pravila dobre higijenske prakse prilikom rukovanja s hranom odnosno tijekom njezine pripreme. To podrazumijeva da je potrebno dobro prati ruke i pribor za obradu hrane kao i radne površine na kojima se hrana pripravlja. Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65°C i konzumirati u roku od najdulje 2 sata nakon obrade, ako se duže čuva  mora biti u hladnjaku na temperaturi ispod 5° C.

Potrošačima se preporučuje da konzumiraju hranu poznatih i pouzdanih proizvođača i da ju, posebno u ljetnim mjesecima, kupuju na kraju kupovine i prvu spreme u hladnjak nakon povratka kući. Posebno trebaju obratiti pažnju na rokove trajanja hrane koju su kupili te na upute o načinu pripreme kao i načinu čuvanja hrane određene od strane proizvođača.

S ciljem zaštite zdravlja i života potrošača Ministarstvo poljoprivrede kao središnje tijelo nadležno za sigurnost hrane u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zdravlja, Državni inspektorat  i Hrvatska agencija za hranu tijela su državne uprave koja ovisno o nadležnostima donose propise, provode službene kontrole te procjenjuju rizik.

 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist