Kultura

LJETNIKOVAC SKOČIBUHA Večer posvećena poeziji Ilije Crijevića

LJETNIKOVAC SKOČIBUHA Večer posvećena poeziji Ilije Crijevića

Dubrovačke knjižnice organiziraju pjesničku večer uz predavanje posvećenu poeziji Ilije Crijevića koje će održati dr.sc. Zrinka Blažević s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo događanje, koje je u sklopu Dana europske baštine i projekta Kultura u điru, održat će se u utorak, 22. rujna 2020. s početkom u 17:30 sati ispod lođe u ljetnikovcu Skočibuha (ul. Anice Bošković 28).

U rujnu ove godine navršava se pola milenija od smrti dubrovačkoga humanističkog pjesnika i prozaista Ilije Crijevića (Aelius Lampridius Cervinus, Dubrovnik 1463. – Dubrovnik, 15. IX. 1520). On se, prema jednodušnom sudu povjesničara književnosti i klasičnih filologa ubraja među najveće pjesnike latinskoga jezičnog izraza.

U ovome predavanju će Zrinka Blažević na primjeru pjesničkoga opusa Ilije Crijevića pokazati da vrijednost hrvatske neolatinske književnosti kadšto čak i nadilazi granice nacionalne kulture, mjereći se s najvećim poetskim ostvarenjima europskoga humanizma. Autorica će to ilustrirati i čitanjem fragmenata prepjeva najreprezentativnijih Crijevićevih pjesama od onih ljubavne, nabožne i satirične tematike, do poetskih ekfraza i panegiričkoga komunalnog epa De Epidauro.

Dr. sc. Zrinka Blažević, redovita profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica Blažević predaje europsku i svjetsku povijest ranoga novog vijeka i suvremene teorije historijske znanosti na preddiplomskoj razini te historijsku antropologiju i historijsku imagologiju na diplomskoj razini studija. Bavi se i prevođenjem latinske poezije i historiografske proze na hrvatski jezik te je do sada objavila nekoliko knjiga prijevoda. Ususret ovom jubileju pokrenula je ambiciozni projekt prepjevavši gotovo 9000 Crijevićevih stihova i to prema latinskom autografu iz Vatikanske biblioteke. Ovim projektom bi se hrvatskoj javnosti u prepjevu učinio dostupnim Crijevićev poetski opus koji predstavlja prvorazredan primjer hrvatske humanističke pjesničke produkcije. Zahvaljujući činjenici da je ovaj prijedlog naišao na razumijevanje i potporu Matice hrvatske, u skoro će vrijeme biti objavljena cjelovita zbirka prepjeva Crijevićevih pjesama.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist