DuList IN

Ljetna škola hip-hopa

Ljetna škola hip-hopa

Nakon otvaranja Park Orsula Music Festivala kojeg je u subotu sjajnim nastupom upriličio fusion-jazz kvintet Vasil Hadžimanov Band,

bogati program POMF-a nastavlja se u petak s koncertom pod nazivom 'Ljetna škola hip-hopa', a u sklopu koje će nastupiti splitski Dječaci, osječki Kandžija i Toxara te dubrovački Otpisanimator. Na žalost, najavljeni nastup Generala Wooa otkazan je zbog tehničkih problema te se nadamo da ćemo ovu legendu hip-hop scene ugostiti prvom sljedećom prilikom.

Ulaznice za ovaj koncert iznose 60 kuna za registrirane prijatelje udruge Ambient Croatia, a 80 kuna za sve ostale posjetitelje. Na Orsulu se, kao što je poznato, može doći na tri načina: starim karavanskim putem iz pravca hotela Belvedere, automobilom ili motorom do vidikovca te javnim gradskim prijevozom; svi autobusi koji voze prema Cavtatu i Konavlima će se zaustaviti na vidikovcu iznad Orsule, uz prethodnu napomenu vozaču.

Profesore na 'Ljetnoj školi hip-hopa' predvode splitski Dječaci. Oni svoj službeni početak bilježe 2005. godine, na svojoj internetskoj stranici www.djecaci.net objavljuju svoje pjesme i stječu odanu publiku, a sve je kulminiralo objavom prvog albuma "Drama" 2008. godine. "Drama" je osvojila Zlatnu Kooglu za album godine, a s njega je snimljeno čak šest video-spotova od kojih "Narodna” postaje apsolutni hit, a pjesmu na Youtube-u ima više od 2 milijuna klikova. "Drama" je na svog nasljednika čekala tri godine, a kada je drugi album nazvan "Istina" objavljen 2011. godine, odmah je doživio veliku pažnju. Već prvi single s tog albuma, "Dalmacija" dobio je veliku pažnju, a spot za pjesmu "Lovrinac" je nadmašio čak i "Narodnu" te se približava tri milijuna ‘hitova’ na Yotubeu-u. Snimljeni su i spotovi za pjesme "Miris", "Siromašan" te "After u zatvoru", a sam album "Istina" je u velikom dijelu domaćih medija proglašen jednim od najboljih albuma za 2011. godinu. Prva naklada tog albuma rasprodana je u svega dva dana, a i godinu i po nakon objavljivanja, ovaj album plijeni pažnju slušatelja.

Osječki raper Kandžija na hrvatskoj sceni prisutan već nekoliko godina, a objavio je do sada dva albuma – “Narodnjaci” (2009.) te “Koktel od rakije” (2011.). No, bez obzira što su oba albuma dosta dobro primljena, tek je suradnja s Toxarom na prošlogodišnjem albumu “Zlatne žbice” ovog Osječanina gurnula u sam vrh hrvatskog hip-hopa. "Slavonija sada ima novi ponos – Zlatne žbice", "Zlatne žbice su best of the best što nam Slavonija i Baranja nude. Nema HDSSB-a, Škore i ostalih nepogoda nego tvrdih beatova i još tvrđih rima", ‘Zlatne žbice’ – zlatni motor domaćeg hip hopa", samo su neki od natpisa u medijima koji su uslijedili nakon objavljivanja ovog albuma.

Sam Kandžija  uoči dolaska na Orsulu poručio je dubrovačkoj publici da očekuju neočekivano:

"Dolazimo s DJ-em i mogu reći da to bude jako veselo pogotovo što je zadnji album u pravom reperskom štihu, a i mi imamo stvarno puno ‘utakmica u nogama’, a to neće izgledati kao kod svih repera koji puste matricu pa se repa. Mi radimo fore, imamo scratchanja, često mijenjamo beatove, izmjenjujemo se, freestylamo. Sve što misliš da je hip-hop bez veze, to nećeš ništa vidjeti. Sve ono što misliš da je dobro, to ćeš sve vidjeti"

Svojevrsni domaćin ovom koncertu je Otpisanimator aka Zlobni aka Bobo koji je od 2010. objavio čak četiri albuma od kojih ga posljednji, "Upeklo je“ na kojem gostuju Saša (TBF) i Magellano, stavlja u sam vrh hrvatskog underground hip-hopa.

Sljedeći koncerti nakon Vasil Hadžimanov Banda:
28.06. *** MERI CETINIĆ
05.07. *** KLAPA ŠUFIT, KLAPA SUBRENUM
06.07. *** SVADBAS, QUASARR, FEREDON
11.07. *** THE TIGER LILLIES, IZAE
 

Cijeli program Park Orsula Music Festivala možete pronaći na linku www.parkorsula.com

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist