Grad

DO LJETA Autopraonica pokraj bolnice

Autopraonica

Stara izreka kaže kako je čistoća pola zdravlja, a čini se kako se ovih dana nitko ne slaže više s time od Opće bolnice Dubrovnik.

Na njihovu zemljištu će naime, odmah pokraj bolničkog parkinga uskoro niknuti samoposlužna – autopraonica.

Ideja stara više od desetljeća

Kako doznajemo, ideja je to koja je njegovana više od deset do 15 godina, a u realizaciju se krenulo u vrijeme bivšeg ravnatelja bolnice Branka Bazdana. Naime, tada je raspisan javni natječaj zainteresiranim stranama, a pobjednik je bila tvrtka Gospar d.o.o. No, s radovima se nije krenulo sve do nedavno, odnosno koncem veljače.

– Radi se o jednom ugovoru koji je potpisan 2011. godine, kada je bio na čelu bivši ravnatelj Branko Bazdan. Od tada do danas su se promijenile okolnosti i zakoni i zbog toga smo dali sve na procjenu odvjetničkom uredu kako bi se uvjerili da je sve još uvijek čisto. Ne želim oštetiti čovjeka koji to radi, ali ne želim ni da mene netko kasnije zbog toga proziva – odgovorio nam je sanacijski upravitelj bolnice Feri Certić.

– Ako išta ne valja u tom ugovoru sad onda će se popravljat, ako ne onda će se potpisati. Sad je jedan tzv. ‘grace period’ dokle se sve ne vidi. Znam da taj čovjek radi na projektu već dvije godine i ne želim ga oštetiti, ali želim biti siguran- kaže Certić te dodaje kako je najveća nesigurnost po pitanju javne nabave.

– Što god se mora nabaviti, od stroja do ne znam čega, sve mora ići preko bolnice koja je investitor kao vlasnik zemlje – kaže upravitelj OB Dubrovnik te dodaje kako je s tvrtkom Gospar sklopljen ugovor o mjesečnom najmu nakon početka rada autopraonice,

– Mjesečno se on obvezao bolnici davati oko 11 tisuća kuna kada počne raditi. To je komad ledine i po meni je to u redu. Ugovor je na pet godina, a već je prošlo dvije i pol godine – ističe Certić, a na naš upit o tome ima li saznanja zašto se toliko čekalo kaže kako je ‘prošlo dosta dok se nisu skupili svi papiri’.

Grad: Gospar ne može biti investitor

Prema informacijama koje smo dobili iz Grada Dubrovnika, sve potrebne dozvole su pribavljene, ali sam početak gradnje ipak nije bio u potpunosti ‘čist’.
– Potvrdom glavnog projekta od 30. rujna 2013. godine Općoj bolnici u Dubrovniku odobrena je gradnja montažne samoposlužne autopraonice (…) Dana 6. veljače 2014. godine tvrtka Gospar d.o.o. iz Dubrovnika prijavila je početak građenja prema navedenoj potvrdi glavnog projekta u svojstvu investitora. Ovo upravno tijelo obavijestilo je prijavitelja (Gospar d.o.o.) i Opću bolnicu Dubrovnik da navedena tvrtka nije investitor gradnje prema izdanoj potvrdi glavnog projekta već da je to Opća bolnica u Dubrovniku te da sukladno članku 127. st. 3. Zakona o gradnji ne smije graditi građevinu za koju je izdana potvrda glavnog projekta osim u slučaju ukoliko ishodi rješenje o promjeni imena odnosno tvrtke investitora – stoji u odgovoru iz gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, a do zaključivanja teksta spomenuto rješenje nije pribavljeno.

Gospar: Sve je čisto

Kako doznajemo u sudskim spisima, dubrovačku tvrtku Gospar, kao prokurist zastupa Dražen Stjepanović. Prema njegovim riječima, riječ je tek o manjem propustu koji će ovih dana biti ispravljen.
– Greška je nastala u prijavi gradilišta, to je pogreška izvođača jer su stavili onoga koji plaća tj. poduzeće Gospar, ne bolnicu koja je vlasnik zemljišta. Taj problem ćemo sada riješiti i sve onda ide dalje – kaže Dražen Stjepanović, prokurist Gospara.
– Ja se s papirima mučim već tri godine, ali nadam se da će sve sada biti gotovo do ljeta – ističe te dodaje kako smatra da je ‘Dubrovniku potreban jedan takav objekt’.

– Cijene neće biti ne znam kakve, ako Dubrovčani žele oprati auto za dvije kune nakon šporke kiše moći će to, ako im treba pranje za 40 kuna imat će i to – ističe ovaj investitor te potvrđuje kako je s bolnicom vezan ugovorom i kako će njima plaćati najam.
– Meni je bilo bitno da na toj ledini nema ni drveća ni ničega, nego da je samo drača. Uređenje toga u interesu je svih, a taj dio će se asfaltirati u sklopu projekta – kaže Stjepanović te naglašava kako je zbog specifičnosti bolnice odlučio ukinuti noćno radno vrijeme.

– Ovakav tip praonica vanka radi bez prestanka, no budući da se radi o bolnici, da ne bi dolazilo o remećenja reda i mira kao što se drugima znalo događati da im dolaze s autima i puštaju glasnu glazbu, moja praonica će biti zatvorena od 22 sata do ujutro rampom – kaže prokurist Gospara te dodaje kako je poduzeo sve mjere moguće da zadovolji sve potrebne standarde, pa i više od toga.
– Želim napomenuti kako tu ide separator za otpadne vode od pet tisuća litara, prije spoja na kanalizaciju. To je pet puta veći nego što se inače stavlja – kaže on te zaključuje:
– Ako nekoga zanima kako sve ovo financiram neka pogleda koje sam sve kredite podignuo i što sam sve stavio pod hitpoteku!

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist