Aktualno

LJEPOTA LAŽNOG SJAJA U Dubrovnik stižu krivotvorine Pulitike, Berbera, Dalija…

LJEPOTA LAŽNOG SJAJA U Dubrovnik stižu krivotvorine Pulitike, Berbera, Dalija...

U sklopu međunarodne konferencije pod nazivom ‘Zajednička budućnost kulturne baštine: sinergija između baštine, turizma i digitalne kulture koja se u Dubrovniku održava 10. i 11 travnja održat će se i jedna zanimljiva izložba.

Riječ je o ‘Ljepoti lažnog sjaja’ koja, kako se ističe u programu, nije izložba o umjetnosti u slikarstvu i kiparstvu.

-To je izložba o prijevarama nad lakovjernim ljudima posredstvom umjetnosti, o beskrupuloznosti crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali neupućenih kupaca, odnosno to je izložba o jednom specifičnom obliku kriminala. Njome želimo  pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta – piše u najavi ove izložbe Muzeja policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

-Zbirku smo počeli stvarati prije desetak godina kada su prikupljenim krivotvorinama koje su nam samoinicijativno, po pravomoćnosti sudskih presuda, dostavile neke policijske postaje. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kad se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije – navode iz MUP-a.

Danas ovu podzbirku Kriminalističke zbirke predmeta čini sedamdesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura (4 predmeta). Najviše je krivotvorina radova Eda Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi pripisani Dimitriju Popoviću, Đuru Pulitici, Vasku Lipovcu, Ivanu Lackoviću Croati, Miljenku Stančiua, Vladimiru Kirinu, Oskaru Hermanu, Borisu Bućanu, Ivanu Rabuzinu, Ivanu Generaliću, Ferdu Kovačeviću, Dragici Cvek Jordan i Nikoli Reiseru. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora Muzej posjeduje krivotvorene radove Salvadora Dalija, Paula A. Renoira i Amedea Modiglianija.

Foto: www.mup.hr

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo