Kultura

Ljepota kratke priče

Ljepota kratke priče

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik i Gradska biblioteka Kotor predstavili su u čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu „Dosta je bilo priče“.

Na predstavljanju knjige sudjelovali su ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, glavni urednik Andrej Nikolaidis, glumica Varja Đukić te autori Muzafer Čauši, Ilija Đurović, Rade Jarak, i Feđa Šehović.
 
Glavni urednici knjige izbora proze hrvatskih i crnogorskih autora su akademik Luko Paljetak i crnogorski pisac Andrej Nikolaidis., koji je uvodno istaknuo evidentan civilizacijski značaj ovog djela te naglasio karakter crnogorske književnosti diskontinuiteta.
 
– Baš zbog iskustva Dubrovnika i Sarajeva naši prvi radovi bili su fizički izmješteni iz Crne Gore, čime je istaknut estetski i politički stav. Bavili smo se trivijalnim žanrovima i gradili svoje pismo. Na kraju je ta naša književnost, koja je nastala kao bunt, postala mainstream – kazao je Nikolaidis na predstavljanju te zaključio kako će „druga generacija prezirati nas i rušiti naše kanone, i to tako treba biti“.
 
Mladi i talentirani crnogorski pisac Ilija Đurović rekao je kako je upravo kratka priča prostor kroz koji se književnost može najbolje izraziti.
 
Muzafer Čauši, pisac iz Ulcinja, istaknuo je kako je tek pred tri godine postao pisac jer ga je „žuljala nostalgija“.
– Ljudi vole čitati o odrastanju i prepoznali su se u mojim pričama, a ja sam volio da me zovu piscem.
 
Feđa Šehović kazao je kako „živimo vrijeme tjeskobe“ te ispričao priču iz svog djetinjstva.

„Dosta je bilo priče“ druga je od tri knjige koje će se izdati u sklopu Projekta, a sastoji se od po deset kratkih priča iz hrvatske i crnogorske proze. Prethodila joj je knjiga "Svijeća ispod glasa" s izborom iz hrvatske i crnogorske poezije, a slijedit će je knjiga „Poslije Hamleta“, izbor iz hrvatske i crnogorske drame. Knjige neće biti u prodaji, već će se moći posuditi u narodnim knjižnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 
Ovim predstavljanjem nastavlja se realizacija Projekta "Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige" u području kulture, uz partnerstvo NVO Prostory iz Podgorice i Matice hrvatske – Ogranak Dubrovnik. Posebnu ulogu u realizaciji ove aktivnosti imala je Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik, koja svojim iskustvom i ugledom predstavlja jamstvo kvalitetnog ishoda ove izdavačke aktivnosti.

Projekt financira Europska unija iz sredstava odobrenih za prekogranični program Hrvatska – Crna Gora.
 
Promocija knjige „Dosta je bilo priče“ održat će se i u Kotoru u crkvi sv.Duha u subotu, 5. studenoga.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist