Kultura

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Ministarstvo kulture donijelo je Rješenje kojim se utvrđuje da Ljekarništvo Male braće u Dubrovniku ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra te je 9. srpnja 2019. godine upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z – 7351.

Ljekarna Male braće u Dubrovniku neodvojiva je cjelina koju čine ljekarna, umijeće izrade pripravaka i muzej uz kulturni prostor prenošenja i očuvanja ljekarničkoga znanja i praksi.

Današnji se prostor u kojem se te aktivnosti obavljaju tijekom stoljeća naziva Ljekarna Kod Male braće. Utemeljena je 1317. kao samostanska ljekarna, namijenjena pripadnicima franjevačkoga reda, a uskoro je počela i javno djelovati što čini i danas. Bila je značajna za ekonomsku stabilnost samostana, međutim njezina je uloga u široj zajednici bila znatno veća.

Znanja i vještine izrade pripravaka i njihove primjene prenosila su se generacijama pisanim i usmenim putem unutar samostanske zajednice. Iskusniji ljekarnici Male braće, „spičari“/„špicijari“, podučavali su mlađe, a njihova znanja i vještine nastala su spajanjem civilizacijskih medicinskih tekovina zapadnoga i istočnoga svijeta, konvencionalnoga i tradicijskoga ljekarništva.

Umijeće izrade tradicionalnih galenskih pripravaka dio je povijesnoga identiteta ljekarne franjevačkoga samostana Male braće i grada Dubrovnika. Izrada pripravaka obvezatno je ručna, a posebna se pozornost poklanja izboru sastojaka visoke kakvoće. Neke od brojnih galenskih vodica, krema, masti i sl. koji se izrađuju u ljekarni jesu: Aqua rose, Aqua rosmarini, Aqua lavandulae, Aqua aurantii, Antrid krema, Ceratum labiale, Satar itd.

Ljekarna Male braće mjesto je neprekidno prakticirane aktivnosti, odnosno navika Dubrovčana da kupuju galenske pripravke „u Male braće“ čime se prenosi tradicija primjene ljekarničkih pripravaka te pojačava učinak ponavljanih odlazaka upravo na to mjesto uz uvjerenje da su pripravci s toga mjesta učinkovitiji od drugih.

Ljekarna svjedoči o 700 godina kontinuiranog prenošenja znanja o izradi galenskih pripravaka i humanosti franjevaca te doprinosi autentičnosti Grada, neraskidivoj vezi materijalnoga i nematerijalnoga nasljeđa, znanja i prakse temeljene na povezanosti s prirodom. Upravo zato što su ljekarna i ljekarništvo samostana Male braće duboko utemeljeni u zajedničkoj memoriji i svijesti kao mjesto izrazitog sjećanja i značenja za lokalnu zajednicu oni su neodvojiva cjelina.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju DuLista koji je od srijede na kioscima!

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist