Natrag
17.2.2019 23:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

LISTE ČEKANJA Za UZV dojke čeka se 365, štitnjače 240 dana!

6.8.2014 @ 17:00 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Liste čekanja u Općoj bolnici Dubrovnik: Dođite u kolovozu 2015.

Molim vas prvi slobodni termin za UZV dojke – pokušali smo se naručiti za ovu pretragu u Općoj bolnici Dubrovnik. Odgovor nas je šokirao:

– Za godinu dana. Ali ovisi tko vas šalje – uslijedio je odgovor s druge strane slušalice. Kad smo objasnili kako pregled želimo napraviti na svoju ruku, odnosno prevencije radi zbog povijesti bolesti i obiteljske anamneze, odgovor je i dalje bio – za godinu dana. Tolika je, naime, lista čekanja na ovu pretragu u Općoj bolnici Dubrovnik ako se naručujete sami na prvi pregled.

No, ova činjenica itekako šokira, posebno iz razloga što rano otkrivanje raka dojke spašava živote. Rak dojke inače je najčešći rak kod žena, a ultrazvučna pretraga posebno je važna kod žena mlađih od 40 godina budući da mamografija za njih nije pouzdana metoda pregleda. Dakle, ženama mlađim od 40 godina u Dubrovniku ne preostaje ništa nego čekati 365 dana, ili platiti pregled kod privatnika.

Osam mjeseci čeka se na UZV štitnjače, pa je tako prvi raspoloživi termin ovog ponedjeljka, 4. kolovoza bio 23. ožujka 2015., odnosno 2. travnja 2015. ovisno kod kojeg liječnika želite obaviti pregled. Na pregled kod oftalmologa u Dubrovniku morate čekati do siječnja nove 2015. godine, dok se za pregled retine (mrežnice – unutarnje ovojnice oka) trenutno ne naručuje. Kako nam je rečeno, za kolovoz se više ne primaju narudžbe, a za jesen očekuju da će krenuti naručivanje na mjesečnoj, a možda čak i tjednoj razini.

Liste čekanja u svim hrvatskim bolnicama mogu se pogledati i preko web stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pa smo bacili oko na liste za prve preglede u Općoj bolnici Dubrovnik.

Ako vas zanima koliko je prosječno vrijeme čekanja na pojedine pretrage, potražite tiskano izdanje DuLista. 

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana