Aktualno

Linić ne odustaje od ograničenja na minus

Linić ne odustaje od ograničenja na minus

Ministar financija Slavko Linić još jednom je potvrdio kako nije i neće odustati od ograničenja minusa na tekućim računima građana.

Naime, Linić je danas nakon skupa Proinvest potvrdio kako Vlada ima namjeru propisati parametre na osnovu kojih će se odrediti maksimalne kamatne stope na stambene kredite. Ministarstvo financija već bi ovaj tjedan moglo poslati zakon koji regulira odnose potrošača i banaka na raspravu među ministarstvima.

Linić je još ranije sugerirao da bi banke svaki minus koji je iznad jedne prosječne plaće morale s građanima regulirati kao ugovore o kreditima, a danas je poručio da će banke morati regulirati i ugovorno odnose sa svojim klijentima, kako se ne bi dogodilo da im preko noći ukidaju minuse i time građane dovode u situaciju da moraju svoje račune dovesti na nulu, prenosi Novi list.

Ministar nije govorio o tome koliko će vremena država ostaviti klijentima banaka da sve minuse svedu na jednu prosječnu plaću, ali se ranije spominjalo kako će prijelazno razdoblje biti godinu dana.

Što se tiče kamata na stambene kredite, Ministarstvo financija će precizno propisati parametre za njihov izračun. One bi umjesto današnjih maksimalnih 12 posto, što je i zatezna kamata, trebale biti 10 posto. Ministar Linić je pojasnio da su ograničavanje minusa i kamata prijedlog Ministarstva financija, a da će se u javnoj raspravi i u dva čitanja u parlamentu vidjeti hoće li to i zaživjeti.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad