Hrvatska

Linić: Milanović me se riješio da bi zaštitio svoju obitelj

Slavko Linić

Konferencija za novinare bivšeg ministra financija Slavka Linića, na kojoj će se obračunati s premijerom Zoranom Milanovićem, počela je u 12.30 sati u Rijeci, u prostorijama gradskog SDP-a, prenosi index.hr.

 

-Moja smjena je razlog Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem, ostaje pitanje zašto. Zato da bi zaštitio članove svoje obitelji, svoje prijatelje iz određenih krugova, a da bi zanemario državu. Konačni obračun sa mnom započeo je 29. siječnja 2014. Telefonski razgovor u kasnim večernjim satima, ja na radnom mjestu, gdje Milanović izričito zahtijeva da smijenim Šegona. Jasno mu naznačujem da ne vidim razloga dok ne dobijem podatke od DORH-a i očitovanje Povjerenstva  o sukobu interesa. Nakon odbijanja, Milanović me optužio da sam kriminalac i lopov – rekao je Linić dodavši da kada ga je optužio predsjednik Vlade i stranački kolega, ‘na takve gnjusne optužbe ne može ostati nijem’. Od kraja siječnja do kraja travnja nije komunicirao s premijerom, osim na sjednicama Vlade, a mandat na raspolaganje je dao kada je Šegon smijenjen, dodao je.

– U isto vrijeme dok ja obavljam svoje poslove, predsjednik Vlade me pokušava optužiti da sam kriminalac. Posebno se okomio na predstečajne nagodbe, koje pokušava zaustaviti, zaboravljajući pritom da je to zakon ove Vlade i Sabora- dodao je.

– Posebno je gospodina premijera zainteresirala Spačva. Predmet predstečajne nagodbe u svibnju 2013. sporazumom je dovršen. Razlog zašto smo imali visoka potraživanja u Spačvi je nedovoljno sposobna Porezna uprava,  i Poštanska banka.  Sveukupni dugovi iznosili su preko 550 tisuća kuna uz 600 zaposlenih. To je glavni razlog što smo u nekoliko mjeseci okončali postupak nagodbe. Vukovarska porezna je izradila procjenu vezano za zemljište u Spačvi, ta procjena iznosila je 33 milijuna kuna, to je bila osnova za odlučivanje. Svi su se odlučili za taj model predstečajne, sve je potpisala i Nada Čavlović Smiljanec te je nagodba prihvaćena na sudu. Vlasnici su odbili odstupiti i tada okupljam vlasnike i bankare, i tražim da vlasnici odstupe i da dobijemo svježi kapital i da bankari s jednime dijelom isplate i jednim dijelom otpisa prihvatimo nagodbu. Bankari su se složili, vlasnici ne,  jasno sam naznačio da  ide stečaj – naglasio je

-Spačva je riješena u skladu sa Zakonom. Ali dok ja obavljam svoje poslove  premijer se bavi podmetanjima. Deset mjeseci nakon završene predstečajne nagodbe, nakon što smo potpisali ugovor, koji je potpisala Čavlović Smiljanec, premijer u suradnji s Čavlović izbacuje novu procjenu od 6 milijuna. Imao sam svaki dan kolegije na kojima je sjedila ona. Nikad me nije izvijestila o toj novoj procjeni, sve do 1. travnja – napomenuo je Linić.

-To pokazuje da je Milanović zajedno s  Čavlović Smiljanec podmetao dokumente, bavio se podmetanjem punih godinu dana nakon završene nagodbe. Ta njegova bitka za kriminalizaciju mene može imati svrhu. Kriminalizirajući moj rad i predstečajne nagodbe, kriminalizira sve – zaključio je Linić dodavši da ‘sve Milanovićeve pokušaje drži spletkama’.

– Koji je razlog da on štiti Čavlović Smiljanec. Zbog sprege njegovog brata i šefice Porezne- napomenuo je .

Podsjetimo, uoči Linićeve pressice Večernji list sinoć je objavio kako je supruga Milanovićeva brata dobila kredit od HBOR samo nekoliko tjedana nakon što je Kukuriku koalicija došla na vlast.

Linić je također naglasio da su razlozi njegove smjene Ina i rad HBOR-a

-Nisam bio zadovoljan radom velikog prijatelja Zorana Milanovića, Siniše Petrovića. Po dolasku je smijenio člana NO koji je štitio interese Hrvatske. Petrović ne provodi politiku Vlade u Ini – dodao je istaknuvši kako je Porezna uprava utvrdila da je Ina prevarila državu za 230 milijuna kuna poreza.

-Naplata je počela početkom 2014. i nakon okončanja postupka, naplaćujemo 230 milijuna kuna neplaćenog poreza. To izaziva izljev bijesa koji optužuje ministra financija da šteti Ini. Premijer Milanović, ne poduzima ništa protiv odgovornih osoba vezano za neplaćanje poreza. Poseban pritisak vrši Petrović da me se smijeni jer ugrožavam Inu, i to je jedan od razloga što premijer razmišlja o mojoj smjeni. Štiti privatne interese i ne traži odgovornost Petrovića zbog neplaćanja poreza – naglasio je.

Progovorio je Linić i o Malim biskvitima i sukobu sa premijerom i ministrom Marasom.

Također je demantirao informaciju da posjeduje devizni račun u Italiji već da ga ima samo u Hrvatskoj.

– Premijer koji podmeće i spletkari je sramota za Hrvatsku, a predsjednik stranke koji to radi ne može biti predsjednik stranke. Ono što moramo znati o tome ne odlučuje Slavko Linić. Članovi SDP-a  neka se pozabave dokumentima, mojim činjenicama, njegovim činjenicama, pa nek odluče – zaključio je.

 

Premijer Zoran Milanović o svemu se još nije oglasio.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist