Aktualno

Linić: I Mamić će plaćati porez

Linić: I Mamić će plaćati porez

U Dubrovniku je jutros otvorena 12. HBOR-ova međunarodna konferencija na temu poticanja izvoza u RH.

Brojnim uzvanicima na početku su se obratili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, predsjednik HBOR-a Anton Kovačev i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, a ispred Vlade glavni govornik bio je ministar financija Slavko Linić.
-Nelikvidnost je ove godine pala s 45 na 35 milijardi kuna – rekao je okupljenima Linić uz dodatak kako je to najvažniji zadatak ove Vlade.

Govoreći o nastojima za povećanjem izvoznih kapaciteta hrvatskih poduzetnika Linić je istaknuo kako je najveća boljka u posljednjih pet godina bila 'imobilizacija' kapitala.

-Budući su hrvatski poduzetnici u posljednjih pet godina najvećim dijelom ulagali u nekretninski biznis, dakle zemljišta, zgradurine i poslovne prostore, a ne primjerice hotele, danas su financijski nesposobni za nova ulaganja – poručio je ministar financija Slavko Linić.

Odgovarajući na pitanja novinara kako imaju namjeru rezati potrošnju Linić je odgovorio kako se primjerice neće dirati u školstvo, ali kako će se popriličan broj djelatnosti u zdravstvu privatizirati.

-To ćemo sve staviti pod privatni sektor. U pitanju je administracija, priprema hrane, održavanje bolnica itd. Sve su to djelatnosti koje opterećuju proračun, a isto tako ćemo racionalnije posložiti bolnice – rekao je Linić te dodao kako će se reformama zahvatiti i socijala.
-Svi koji imaju imovinu izaći se iz tog sustava, kako bi pomoć dobili oni koji je zaista trebaju – kaže ministar financija.

Osvrčući se na slučaj Centar banke linić je istaknuo kako  država protiv njih neće pokretati nikakav postupak.

-Nećemo pokretati postupak. Novac koji treba biti isplaćen je novac bankarskog sektora ne poreznih obveznika. Oni neka odgovaraju svojim vlasnicima – kaže Linić te dodaje kako će daljnje propuste provjeravati HNB.

Na novinarski upit Linić je rekao i kako neće biti rezanja kapitalnih investicija.
-Dobar dio tih investicija vezan je za pretpristupne fondove u ovoj godini. U tom dijelu oni imaju svoje izvore – smatra Linić.
Novinare je i zanimalo kada će konačno Dinamo, koji je registriran kao udruga početi plaćati poreze, naročito u svjetlu činjenice kako se i sam šef Zdravko Mamić sinoć na RTS-u pohvalio kako je na transferima igrača zaradio dosada 150 milijuna eura. Nakon kraće tišine, Linić je uzvratio:
– Malo po malo vidite da nogometni klubovi u pretvorbi prelaze u trgovačka društva i među njima neće biti razlike. Privatne transakcije će uvijek biti oporezive. Najvažnija poruka ove Vlade je da se porez mora platiti – zaključio je Linić. 

 

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist