Aktualno

Linić: Dugove nećemo opraštati bogatašima!

Slavko Linić

Ministar financija Slavko Linić večeras je izjavio kako građani ne trebaju biti zabrinuti zbog novog zaduženja od 200 milijuna eura, rekavši da je riječ o redovitom zaduženju u sklopu državnog proračuna, te istaknuvši da se država mora zaduživati sve dok ne ostvari gospodarski rast i veću zaposlenost.

"Građani ne trebaju biti zabrinuti, to je sve u sklopu proračuna, znači redovito zaduženje", rekao je Linić u Dnevniku Nove TV, komentirajući današnju odluku Vlade s telefonske sjednice, kojom se Hrvatska zadužila za 200 milijuna eura za izvršenje izdataka proračuna u ovoj godini.

Upitan kada će se Hrvatska prestati zaduživati i uzimati kredite, jer još vraćamo kamate i nismo došlo do glavnice, Linić je odgovorio kako država troši više nego što naplati poreza te da se mora zaduživati sve dok ne bude imala gospodarski rast i najmanje 1,6 milijuna zaposlenih.

Naglasio je kako prihodi od privatizacije ulaze u račun financiranja i služe za otplatu kredita, te da nije moguće da se ti prihodi bez rasprave u Saboru, odnosno promjene proračuna, utroše na potrošnju i 'kupovanje glasova'.

Na pitanje misli li da će banke, telekomunikacijske i komunalne tvrtke od Nove godine iskoristiti mogućnost i prezaduženim građanima otpisivati ili umanjivati rate, ministar je kazao kako su banke u tome najviše uznapredovale, imaju liste po kojima rade analize dužnika te vjeruje da će one u tome biti i najbrže. Ustvrdio je kako se dugovi sigurno neće opraštati bogatima niti onima koji su pogrešno ulagali, već samo "onima kojima nekretnina znači život".

S obzirom da se reprogrami dugovanja nude samo onima koji ne podmiruju svoje obveze, dok država ne brine o onima koji uredno plaćaju poreze i druge obveze, Linić kaže kako je nažalost takva sudbina. "Na neki način šaljemo poruku onima koji redovito plaćaju da nažalost ne brinemo o njima, ne dajemo dodatne poticaje. Na žalost, to je sudbina, ali nismo mi jedini koji to rade, mnogi to čine jer je bitno svako radno mjesto. Nikome nećemo ostaviti imovinu, samo onu koja mu znači život i ako stanuje u njoj. Mi negdje sad očekujemo oduzimanje preko 15.000 automobila, par tisuća brodica i jahti, sve smo to pripremili za iduću godinu na ime neplaćenih obveza", poručio je.

Istaknuo je kako "čišćenje toga" traje četiri-pet godina, napominjući da proračun za sljedeću godinu nije praktički ni došao, a već se mora raditi njegova rekonstrukcija.

Upitan gdje još misli "rezati" kada ministri u Vladi "plaču" da više nemaju gdje uzimati, Linić je odgovorio kako će se neki projekti morati smanjiti te još više štedjeti, a možda i ići na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. "Ali, kad govorimo o plaćama i mirovinama nemamo mogućnosti daljnjeg smanjivanja", ustvrdio je.

Na kritike da je Vlada zapravo prokockala 2013. godinu ministar je rekao kako je i sam premijer, osvrćući se na polovicu mandata Vlade, jasno kazao kako nije zadovoljan brzinom reformi te da se moglo i nešto više učiniti. "Ostaje sad ono osnovno. Ja kao osoba koja sam puno toga mijenjao u Ministarstvu se opet pitam zašto nije više potpore u hrvatskoj javnosti", naglasio je.

Linić je uvjeren kako će Vlada u predstojećoj godini nadoknaditi ono što je propušteno u ovoj, ističući da se ubrzanjem procesa može nadoknaditi barem pola godine.

Upitan je li, s obzirom na recesiju, politički pametno što je u nastupima tako žestok prema poduzetnicima i poslodavcima koji mogu omogućiti investicije, odgovorio je kako nije diplomat, da je prema njima grub, ali i da im Vlada pomaže te da stoga od njih može nešto i očekivati. "Znači, nije da mi mirno spavamo, mi mirno ne spavamo. Jednostavno smo svakodnevno u problemima, svako radno mjesto je ono što je cilj ove Vlade", poručio je.

Linić kaže kako ne žali zbog svoje retorike i prijekih riječi te da svoje ponašanje ne želi mijenjati. "Za mene je očito problem da sam i dinamičan i energičan i da kažem sve ono što mislim. Prema tome, ja se neću mijenjati", zaključio je.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist