Natrag
19.4.2018 23:14

facebook

twitter

google

rss

dulist

Linđovci u Salzburgu

9.6.2012 @ 8:56 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, FA Linđo iz Dubrovnika i udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga, početkom lipnja u Salzburgu su održani „Dani hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva“ pod sloganom „Zajedno u Europi“.

Cilj projekta je bio promicanje kulturne suradnje i ugleda Hrvatske u prijateljskoj Austriji, promicanje hrvatskog kulturnog identiteta, te očuvanje i razvijanje hrvatske kulturne posebnosti u demokratskom i prijateljskom ozračju Republike Austrije, poglavito među Hrvatima koji su tamo pronašli svoj novi dom.
U kulturnom djelu programa nastupili su FA Linđo, KUD Sv. Kata iz Zemunika, ženska klapa „Skradinke“ iz Skradina, te austrijske folklorne skupine.

Program je održan na centralnom salzburškom trgu u Residentzplatzu, uz katedralu ispred zgrade Heimatwerka. Nakon nastupa svi sudionici programa iz Hrvatske zaplesali su zajednički ples s austrijskim folklornim grupama, na oduševljenje brojne publike. Predstavljena je i etno-modna revija hrvatske dizajnerice Gordane Zucić.

Zanimljiv nastup održan je sutradan u Freilicht muzeju, na otvorenom, gdje su svi sudionici predstavili dio kulturne baštine dviju zemalja pred gotovo više od 1200 posjetitelja.

U Salzburgu je uz predstavljanje juga Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika, predstavljena i Šibensko-kninska županija, Zadarska županija, a također i općina Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine.

U županijsko-gradskoj delegaciji bili su Ivan Margaretić, Blaž Pezo, Marijeta Hladilo, Mato Franković, Maja Mozara i Dubravka Sarić.

Delegacije iz Hrvatske sudjelovale su i na radnom sastanku u Institutu der regionen Europe, čiji je član među ostalima i Dubrovačko-neretvanska županija. Predsjedniku instituta prof. dr. Franzu Schausbergeru, izneseni su prijedlozi za buduću gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske i ostalih europskih zemalja. Razgovaralo se i o Linđovim projektima zaštite materijalne i nematerijalne baštine, za koje je Institut iskazao zanimanje i obećao potporu.

Velikim angažmanom Udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga, poglavito predsjednice Vere Papić i njene obitelji za „Dane hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva“ u Salzburgu veliku zahvalnost duguje se zemlji domaćinu, Austriji, koja uvažava sve demokratske standarde vezane uz život stranaca – pa tako i Hrvata.

„Dane hrvatsko – austrijske kulture i prijateljstva“ u Salzburgu podupiru Dubrovačko-neretvanska županij, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, te dubrovački gospodarstvenici.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana