Natrag
23.3.2019 15:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Linđo postao kulturno dobro RH

24.11.2011 @ 14:19 Dulist Kultura

Podijelite:

Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 19. listopada 2011. godine utvrdilo je da dubrovačko – primorski ples linđo ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

 Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2. studenog 2011. godine, na navedeno nematerijalno kulturno dobro, primjenjuje se Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kao i svi drugi propisi koji se odnose na kulturna dobra.

Kako piše u obrazloženju Rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dubrovačko – primorski ples linđo spada među jedinstvene oblike plesa u Hrvatskoj, a na dubrovačkom području ne postoji niti jedna druga plesna tradicija koja bez prekida traje od kraja 18. stoljeća do danas. 
 Linđo koji se izvodio u gornjim selima Dubrovačkog primorja nije se mijenjao pod utjecajem autorskih i scenskih prezentacija, već je zadržao svoj integritet. Unutar samog obrazloženja već spomenutog Rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, navedeni su detalji strukture linđa, osnovna terminologija vezana za sam ples, kao i podaci o prvom prikazu linđa u pisanoj riječi, slici i filmskom zapisu.

Dobivanjem statusa nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, dubrovačko – primorski ples linđo postaje dio velike hrvatske tradicijske obitelji te na taj način potvrđuje rad svih onih marljivih ljudi koji su očuvali ovaj povijesni ples i osigurali da linđo zauzme zasluženo visoko mjesto na ljestvici kulturnih posebnosti ovoga kraja. 
 Dubrovnik i njegova okolica, kao područje koje je kroz svoju dugu povijest uvijek bilo kulturno i civilizacijsko središte ovog dijela Europe, posebno njeguje različite oblike nematerijalne kulturne baštine. Mnogobrojni živući primjerci nematerijalne kulturne baštine na dubrovačkom području, tvore neprocjenjivu mrežu iznimne vrijednosti i jedinstvenosti u svijetu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana