Zanimljivosti

Linđo na turneji u Austriji

Linđo na turneji u Austriji

Pod pokroviteljstvom Veleposlantva Republike Hrvaske u Republici Austriji u zajedničkoj organizaciji Foklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika, Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik u suradnji s hrvatskim udrugama iz Austrije: Hrvatski centar-Beč, Kulturno i sportsko društvo Zagreb u Beču, Hrvatski dom-Linz “Kuga”-Veliki Borištof i Hrvatski san-Salzburg te Hrvatsko austrijsko društvo Dubrovnik organizirana je turneja FA Linđo u Austriji od 2.- 8. travnja.

Na brojnim festivalima Linđovci su osvajali značajna priznanja među kojima se ističu prva mjesta, no Gostovanje u Austriji je bez sumnje jedan od vrhunaca u novije doba u povijesti ovog renimiranog folklornoga ansambla koji predstavlja prije svega domaći grad Dubrovnik ali u daljnjem i južnu Dalmaciju kao i cijelu Hrvatsku, prikazivajući folklornu i narodnu baštinu iz zapravo svih regija  Republike Hrvatske, od Dalmacije preko Međimurja do Slavonije. Sami Lnđovci pod ravnanjem Dubravke Sarić, već sada još prije kraja turneje kroz Austriju, govore o fenomenalnoj, iako i dosta iscrpljujućoj turneji, koja ih je do sada vodila u Hrvatski centar u Beču. To je bila prva postaja gdje je ansambl nastupio vokalno i instrumentalno prateći stručni »Razgovor u Centru« s Tatjanom Šehić, performans-umjetnicom, plesačicom i voditeljicom plesnog projekta »Drmeš« u Beču. U predivnom bečkom kazalištu Odeon uz velike ovacije, a konačno i “standing ovations” od nekih 300 gledatelja dubrovački Linđo bečkoj je publici — uz suvremene hrvatske doseljenike i velik broj i gradišćanskih Hrvate bio je i zavidan broj Austrijanaca — pokazao da ga isključivo zanima put vrhunskog folklorizma. Gabriela Novak-Karall, glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču a ujedno i predsjednica nadregionalnog folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata Kolo-Slavuj, koja je nosila glavnu brigu za uspješno gostovanje Linđa u Beču,  nakon ovog velikog nastupa dobrovačkoh ansambla u centru Beča govorila je o jednom od “najistaknutijih vrhunaca prikazivanja Hrvatske, hrvatske kulturne baštine a prije svega Dubrovnika u austrijskoj metropoli, koji je doprinio da se ugled Hrvatske nadalje poveća u ovoj europskoj metropoli na predvečer pristupa Europskoj uniji. Kako smo se danas (četvrtak, 4. travnja; op. ur.) mogli uvjeriti, diljem svijeta poznati dubrovački Folklorni ansambl Linđo održao je sjajan koncert, podignuvši publiku na noge. Pokazao je da ga isključivo zanima put vrhunskog folklorizma.” Uz Linđo na koncertu je nastupio i folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo-Slavuj, koji je svojim jedinstvenim koreografijama visokog tehničkog dometa oduševio publiku i koji je svojim djelovanjem vodeći u čuvanju kulturne baštine ove skoro 500 godina stare hrvatske zajednice, nacionalne manjine u današnoj Republici Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Kako je pisala ugledna novinarka i hrvatska korespondentica u Beču, Snježna Herek “…Vrhunskim oblikovanjem folklornog i glazbenog materijala i sjajnim plesnim izvedbama u izvornim kostimima neprocjenjive vrijednosti članovi ansambla Linđo su Bečanima predstavili ogromno bogatstvo kulture i folklora naše domovine, narodne plesove i pjesme Dubrovnika i okolice te drugih dijelova Hrvatske”. Kako je naglasio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, i sam zadivljen folklornim umijećem Linđa i Kolo-Slavuja “ovo je bila vrhunska promocija Hrvatske, samo tri mjeseca pred njen ulazak u EU”.

– Veliko hvala gradišćanskim Hrvatima koji su ne samo prepoznali i potpomogli promociju hrvatske kulture i tradicije u Austriji, nego i sami nastupili uveličavši ovu folklornu svečanost- dodao je, ustvrdivši kako je “dašak Dubrovnika i Dalmacije te drugih krajeva Hrvatske u miksu s predstavljenom tradicijom i narodnim običajima gradišćanskih Hrvata bila prava kulturna svečanost (…)Uz veleposlanika Bakotu, koncertu je bila nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču Zdenka Weber i upravo pristigla nova veleposlanica pri Misiji UN u Beču Dubravka Simonović.

U petak, 5. travnja članovi ansambla Linđo su posjetili glavni grad pokrajine Gradišće, Îeljezno. Ondje su bili gosti i pokrajinskoj vladi gdje ih je na odličnom gradišćanskohrvatskom pozdravio i primio predsjednik Gradišćanskog zemaljskog sabora Gerhard Steier. Nadalje su bili gosti u regionalnom studiju ORF-a (Austrijske radio televizije), gdje je Dubrovčanima voditelj Redakcije za narodne grupe, g. Fred Hergović razložio zadaće i rad ovog studija. Poslije toga su razgledali predivini dvorac Estreházy, jednu od najpoznatijh znamenitosti grada Îeljezno (Eisenstadt). Uvečer su Linđovci bili gosti obitelji Klausa i Gizele âenara. Isto kao i večer prije toga u Hrvatskom centru u Beču, koja je uz druženje i pjevanje završila u ranim jutranjevim satima, petak je završio u divno uređenom panonskom škadnju “·kolnikovih” (obitelj Čenar) u Dolnjoj Pulji u srednjem Gradišću. Isto popodne su se članovi Linđa pak počeli spremati za svoj veliki nastup na velikoj pozornici dovoskoga Kulturnoga centra KUGA u Velikom Borištofu u srednjem Gradišću.

Turneja Linđa će završiti nastupom u nedjelju, 7. travnja u ranim večernjim satima u Linzu, glavnom gradu austrijske pokrajine Gornja Austrija.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist