Kultura

LIK KRISTA PATNIKA Ivana Jovanović Trostmann otvorila ‘Nebo ljubavi’ u Galeriji Sebastijan

Izložba ‘Nebo ljubavi’ samostalne akademske umjetnice Ivane Jovanović Trostmann otvorena je ovog utorka navečer u Galeriji Sebastijan. Riječ je o nizu velikih formata te nekoliko manjih koji u ovo korizmeno vrijeme publici približavaju križni put i Muku Isusa Krista.

Riječima kustosice ove izložbe Andree Batinić Ivanković, novi ciklus Ivane Jovanović Trostmann na velikim platnima ‘donosi nebesku (božansku) ljepotu te pokazuje shvaćanje krhkosti ovozemaljskog života’.

-Slikarstvo s prikazima Božjeg sina, kraja njegovog ovozemaljskog života i prelaska u nebesku vječnost prepuno je dramatske snage, moćne geste i pigmentacije višestruko uslojenih tonova tamnomodre, sive i crne boje, sve stopljeno u jakoj svjetlosti. Na velikim uljima intenzivnija je figurativnost i realističan prikaz Isusovog lica, dok na manjim raspelima umjetnica ostaje vjerna apstrahiranom izrazu bez dojma suviška i nepotrebne opterećenosti slike. Ovaj opus usmjeren je prema svim onim najvišim ljudskim duhovnim vrijednostima: poštenju, iskrenosti i ljubavi. Ljubavi prema našem Otkupitelju i prikazivanju njegove boli i tuge za spas čovječanstva čime se usmjerava da u svojim djelima u najvećoj mjeri pridonese pobožnom obraćanju ljudskih srdaca. Ivana Jovanović Trostmann umjetnica je koja kroz svoje slike komunicira s onim božanskim te koristi svoj specifičan likovni jezik koji svojim sazvučjem komunicira sa strunama duše i oplemenjuje čovjeka. Izložba ‘Nebo ljubavi’ u cjelini bi se mogla opisati značajnim Schumannovim citatom ‘slati svjetlo u dubinu ljudskog srca – umjetnikov je poziv’ – istaknula je kustosica izložbe Andrea Batinić Ivanković.

Duhovnu misao uz izložbu s publikom su podijelili pater Vinko Maslać i don Marin Lučić. Pater Maslać istaknuo je kako su ‘od Adama do Eve zemljani upirali pogled u nebo’.

-I to ne bilo kakvo, nego u novo nebo puno ljubavi. Okrutna li bijaše zemlja prema nebu ljubavi. Ovi prizori te ljubavi koje je Ivana naslikala i nas pozivaju – privlače – nebeskoj punini ljubavi koja se u Njegovu krvavu oku zrcali. Samo jedna kaplja krvi s Isusova lica skuplja sve ljude, bilje i planine, mora i doline i u padu nebo na oltaru ostvaruje i u Galeriji Sebastijan uprizoruje. Ne, ovo nije kraj, mi novo nebo i novu zemlju od Ivane uprizorenu očekujemo – naglasio je pater Vinko Maslać.

Don Marin Lučić pozvao je sve da gledajući Ivanine slike otkriju veliku Božju ljubav.

Samo ljubav može promijeniti naše srce i otvoriti ga nečemu novom i svetom. U početku je prisutan strah koji zarobljuje i iskrivljuje pogled. Svaki put kad si daleko od Boga, u grijehu, On želi uzeti tvoj grijeh i ljubiti preko njega. Tek kad spoznaš takvu Isusovu ljubav, borit ćeš se protiv grijeha – rekao je, među ostalim, don Marin Lučić.

-Želim zahvaliti na ogromnom bogatstvu koje smo dobili u našemu zajedništvu. Zahvaljujem Isusu što nas ljubi i što je Ljubav sama – kratko je ovom prigodom poručila autorica Ivana Jovanović Trostmann.

Otvorenje izložbe popraćeno je glazbenim nastupima dubrovačkog tenora Stijepa Gleđa Markosa i slavljeničkog tima molitvene zajednice Effatha.

Pročitajte još

‘JEZIKU JE SVEJEDNO’ Predavanje o hrvatskom između znanosti i ideologije

Dulist

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija