Natrag
20.10.2018 19:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

LIJEPE VIJESTI Dubrovački top vraća se na Lovrjenac

4.12.2017 @ 20:47 Dulist Aktualno
4;4

Podijelite:

Kraj Opće bolnice Dubrovnik danas su brojni mogli primijetiti zanimljiv prizor.

Naime, na parkingu se nalazio kamion-prikolica koji je nosio, po svemu sudeći, starinski top. Za moguće smo se informacije o misterioznom topu odlučili obratiti Niku Kapetaniću, predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine. Rekao nam je kako se radi o replici jednog od dvaju topova iz vremena Dubrovačke Republike, dok se originalni primjerci nalaze u Vojnom-povijesnom muzeju u Beču. Jednog je lijevao Ivan Rabljanin 1505. godine, a drugog Jeronim Vicenco 1573. godine, na lijevaonici ispod Minčete.

– Uspjeli smo napraviti repliku topa Jeronima Vicenca i sutra bismo ga vratili na mjesto gdje je nekad bio sve do 1816. godine kad su ga Austrijanci odveli u Beč. Na njemu se nalazi lijepi lik sv. Vlaha, ima dosta ukrasa i natpisa koji govore tko ga je napravio… Jest da je replika, ali napravljena je od istog materijala. Na ovaj smo način htjeli vratiti barem jedan dubrovački top – istaknuo je Kapetanić i dodao kad bi se top trebao ponovno ‘udomiti’.

– Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva trebao bi ga ujutro prebaciti na Lovrjenac. Sve ovisi o vremenskim prilikama, ali je rečeno kako će se prebaciti izjutra kad bude najmanji vjetar – rekao je Kapetanić.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana