Aktualno

LIJEPE VIJESTI Dubrovački top vraća se na Lovrjenac

LIJEPE VIJESTI Dubrovački top vraća se na Lovrjenac

Kraj Opće bolnice Dubrovnik danas su brojni mogli primijetiti zanimljiv prizor.

Naime, na parkingu se nalazio kamion-prikolica koji je nosio, po svemu sudeći, starinski top. Za moguće smo se informacije o misterioznom topu odlučili obratiti Niku Kapetaniću, predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine. Rekao nam je kako se radi o replici jednog od dvaju topova iz vremena Dubrovačke Republike, dok se originalni primjerci nalaze u Vojnom-povijesnom muzeju u Beču. Jednog je lijevao Ivan Rabljanin 1505. godine, a drugog Jeronim Vicenco 1573. godine, na lijevaonici ispod Minčete.

– Uspjeli smo napraviti repliku topa Jeronima Vicenca i sutra bismo ga vratili na mjesto gdje je nekad bio sve do 1816. godine kad su ga Austrijanci odveli u Beč. Na njemu se nalazi lijepi lik sv. Vlaha, ima dosta ukrasa i natpisa koji govore tko ga je napravio… Jest da je replika, ali napravljena je od istog materijala. Na ovaj smo način htjeli vratiti barem jedan dubrovački top – istaknuo je Kapetanić i dodao kad bi se top trebao ponovno ‘udomiti’.

– Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva trebao bi ga ujutro prebaciti na Lovrjenac. Sve ovisi o vremenskim prilikama, ali je rečeno kako će se prebaciti izjutra kad bude najmanji vjetar – rekao je Kapetanić.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist