Aktualno

Lijekovi na recept mogu se podići i u EU

Lijekovi

Od danas svi zdravstveni osiguranici mogu propisane lijekove podignuti i u ostalim zemljama Europske unije.

Ta je mogućnost iznimno važna za kronične bolesnike koji više neće morati sa sobom nositi lijekove ako idu na dulja putovanja.

-Za podizanje lijekova u ljekarnama druge države potrebna je papirnata tiskanica recepta koju se, prije odlaska na put, dobiva kod izabranog liječnika. Troškove lijeka u drugoj državi osiguranici plaćaju osobno, a nakon povratka u Hrvatsku ostvaruju pravo na povrat troškova, po cijenama koje utvrđuje HZZO na listama lijekova- izjavio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga na konferenciji za novinare. Zasad još nema elektroničke razmjene recepata za zemljama EU, ali se uskoro očekuje s pet zemalja – Italijom, Turskom, Finskom, Mađarskom i Švedskom.

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a izmijenjen je Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, čime se omogućuje da djeca do 18. godine s ozbiljnim ortodontskim anomalijama ubuduće brže dobivaju aparatić za zube. Cilj izmjena je smanjenje lista čekanja i brže dolaženje na red djece s ozbiljnijim smetnjama.

Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljen je jedan novi lijek za liječenje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti te 79 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Na Dopunsku listu stavljena su tri nova lijeka – za liječenje endometrioze, osteoporoze i upale oka, te devet oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija