Aktualno

Lijekovi na recept mogu se podići i u EU

Lijekovi

Od danas svi zdravstveni osiguranici mogu propisane lijekove podignuti i u ostalim zemljama Europske unije.

Ta je mogućnost iznimno važna za kronične bolesnike koji više neće morati sa sobom nositi lijekove ako idu na dulja putovanja.

-Za podizanje lijekova u ljekarnama druge države potrebna je papirnata tiskanica recepta koju se, prije odlaska na put, dobiva kod izabranog liječnika. Troškove lijeka u drugoj državi osiguranici plaćaju osobno, a nakon povratka u Hrvatsku ostvaruju pravo na povrat troškova, po cijenama koje utvrđuje HZZO na listama lijekova- izjavio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga na konferenciji za novinare. Zasad još nema elektroničke razmjene recepata za zemljama EU, ali se uskoro očekuje s pet zemalja – Italijom, Turskom, Finskom, Mađarskom i Švedskom.

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a izmijenjen je Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, čime se omogućuje da djeca do 18. godine s ozbiljnim ortodontskim anomalijama ubuduće brže dobivaju aparatić za zube. Cilj izmjena je smanjenje lista čekanja i brže dolaženje na red djece s ozbiljnijim smetnjama.

Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljen je jedan novi lijek za liječenje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti te 79 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Na Dopunsku listu stavljena su tri nova lijeka – za liječenje endometrioze, osteoporoze i upale oka, te devet oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Pročitajte još

TRAGEDIJA U OREBIĆU Marušić:’Odgovornost je na roditeljima jer su dali maloljetniku ubojit motocikl’

Dulist

CRUISE CRITICS Dubrovnik ponovno jedna od najboljih destinacija istočnog Mediterana

Dulist

Sanitat nastavlja zaprašivanje komaraca, evo gdje i kad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija