Natrag
18.2.2019 20:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lijekovi na recept mogu se podići i u EU

27.11.2013 @ 18:43 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Od danas svi zdravstveni osiguranici mogu propisane lijekove podignuti i u ostalim zemljama Europske unije.

Ta je mogućnost iznimno važna za kronične bolesnike koji više neće morati sa sobom nositi lijekove ako idu na dulja putovanja.

-Za podizanje lijekova u ljekarnama druge države potrebna je papirnata tiskanica recepta koju se, prije odlaska na put, dobiva kod izabranog liječnika. Troškove lijeka u drugoj državi osiguranici plaćaju osobno, a nakon povratka u Hrvatsku ostvaruju pravo na povrat troškova, po cijenama koje utvrđuje HZZO na listama lijekova- izjavio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga na konferenciji za novinare. Zasad još nema elektroničke razmjene recepata za zemljama EU, ali se uskoro očekuje s pet zemalja – Italijom, Turskom, Finskom, Mađarskom i Švedskom.

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a izmijenjen je Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, čime se omogućuje da djeca do 18. godine s ozbiljnim ortodontskim anomalijama ubuduće brže dobivaju aparatić za zube. Cilj izmjena je smanjenje lista čekanja i brže dolaženje na red djece s ozbiljnijim smetnjama.

Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljen je jedan novi lijek za liječenje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti te 79 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Na Dopunsku listu stavljena su tri nova lijeka – za liječenje endometrioze, osteoporoze i upale oka, te devet oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana