Natrag
17.2.2019 01:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lignje, meduze i sipe plivaju Neretvom!

21.7.2012 @ 16:44 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Namjera Vlade i HEP-a o gradnji hidroelektrane Dubrovnik 2 dignula je na uzbunu ekološke udruge doline Neretve.

One se, pak, pribojavaju kako će posljedica njene gradnje biti Neretva kao slana pustinja. Ekolozi i stručnjaci za vodno gospodarstvo, donosi Slobodna Dalmacija, jedinstveni su u ocjeni da je riječ o projektu visokog rizika, kojim se preusmjerava voda iz Neretve u slijev Trebišnjice, što je suprotno međunarodnoj ESPO konvenciji i međudržavnom ugovoru o upravljanju vodama između RH i BiH, potpisanom 1996. godine.

– Neretva je svakim danom sve slanija jer je smanjen dotok slatke vode. Za izravnu posljedicu imamo pojavu liganja, meduza, sipa i drugih morskih organizama, što potvrđuje da Neretva zapravo postaje more – izjavila je za SD dr. Višnja Bukvić.

Ona se godinama bavi istraživanjem biljnog i životinjskog svijeta delte Neretve, a slana voda došla je do pred Čapljinu.
– To nije potpuno slana voda, nego takozvana bočata voda, u kojoj se mogu uzgajati jegulje. Međutim, ako se nastave ove klimatske promjene te kada dodamo HE Gornji horizonti u Republici Srpskoj i gradnju HE Dubrovnik 2, sigurno će biti velikih posljedica za dolinu Neretve – izjavila je dr. Bukvić.

O svemu se za Slobodnu izjasnio i Ivo Lučić, stručnjak za krš koji smatra kako će preusmjeravanje voda uništiti na dva hrvatska područja temeljnu djelatnost – u Donjoj Neretvi poljoprivredu, a u Župskom zaljevu turizam zbog pretjeranog hlađenja morske vode – izjavio je Lučić.

No, iz HEP-a smiruju stanovnike Župe dubrovačke. Prema riječima predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića HEP će režimom rada hidroelektrane preuzeti obvezu da se temperatura mora ne naruši, a u tijeku je osvježenje studije utjecaja na okoliš.

Na pitanje kako komentira bojazan građanske inicijative Spasimo dolinu Neretve kako će ovaj projekt imati katastrofalne posljedice po Neretvu Koračević je jučer u Dubrovniku izjavio kako su sva ta predviđanja na razini medijskih istupa.

– Nismo sigurni da su utemeljeni na znanju i znanstvenim činjenicama. Priključujemo se da se dolina rijeke Neretve zaštiti – zaključak je Koračevića.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana