Grad

Libertas će kraj godine dočekati u gubitku, slijedi ukidanje linija?

Autobus

Libertas će 2014. godinu završiti s gubitkom, a kako bi se gubitak sveo na najmanju moguću mjeru provest će se racionalizacija poslovanja, kao i ukidanje linija s gubitcima.
Naime, na nedavno održanoj Skupštini javnog gradskog prijevoznika Libertas razgovaralo se o utvrđivanju cijene javnog prijevoza na gradskim i prigradskim linijama na području Grada Dubrovnika. Na dnevnom redu bilo je i utvrđivanje cijene javnog prijevozu na području općina Dubrovačko primorje, Mljet i Janjina, uz obvezu sudjelovanja Grada Dubrovnika u subvenciji na županijskim linijama koje prometuju na području Grada Dubrovnika, a razgovaralo se i o cijeni prijevoza na području Župe dubrovačke i Konavla. Na dnevnom redu bila je i obnova voznog parka kao i izrada programa restrukturiranja društva.

– Na Skupštini Društva održanoj dana 25. srpnja, utvrđene su cijene koštanja po kilometru posebno za područje Grada Dubrovnika, a posebno za ostale Općine. Obračun plaćanja subvencije vršit će se kao razlika ostvarenog prihoda i rashoda po prijeđenom kilometru do utvrđene cijene koštanja kilometra – rekao nam je direktor Đuro Deranja, dodavši kako je na gradskim linijama utvrđena cijena kilometra od 18 kuna, a na prigradskim 12.
– O stavu predstavnika Općina molimo vas da pitate njih – dodao je naglasivši kako se nije posebno raspravljalo o otkazivanju subvencija za međugradski prijevoz na području Općine Konavle. Podsjetimo, Općina Konavle još krajem prošle 2013. godine otkazala je ugovor s Libertasom za međugradski prijevoz zbog prevelikih troškova koje nije mogla plaćati.
– Za 2014. Općina Konavle je otkazala ugovor i ne plaća više 3 milijuna kuna. Tako da od 8. veljače ove godine ne financiraju javni prijevoz, a mi nekako moramo osigurati ta sredstva – rekao je Deranja dodavši kako ni Općina Mljet nije platila subvenciju za 2012., 2013. te 2014.

– Budući da za te linije nije osiguran nedostatni dio sredstava, sve to rezultirat će da će Libertas poslovnu 2014. završiti u gubitku. S obzirom na to Libertas će poduzimat određene mjere, nastojati smanjiti troškove poslovanja u segmentima u kojima može utjecati i ukidati linije na kojima se ostvaruju gubitci. Cilj i obaveza nam je ostvariti pozitivno poslovanje kako bi mogli ostvarivati sve svoje obveze prema radnicima, dobavljačima, državnim institucijama – dodao je.

Što nam je još rekao Đuro Deranja, a što predstavnici Općina pročitajte u novom broju DuLista.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist