Peškafondo

Leti, leti, leti… Andro

Leti, leti, leti... Andro

Poznati sinjski narodni heroj i poslijeratni ministar ribarstva Vice Buljan 'zanio' se na otvaranju jednog novoizgrađenog objekta obećavajući 'brda i doline'. Obećao je narodu tada da će uskoro i most izgraditi, a nakon što je shvatio kako u tom mjestu nema ni potoka, a kamoli rijeke, nonšalantno je nastavio 'i rijeku ćemo vam napraviti'… 

I leti Andro! Dobro, ovo se može shvatiti i bukvalno. Dočepao se nekidan helikoptera i krenuo u zračnu izvidnicu Dubrovnika. Samo se čekao taj dan kad će se vinuti u nebeske visine, jer priznat ćete, Grad limitiran između Dupca i Brsečina, iz zraka daje potpuno drukčiju percepciju. Sve me podsjeća na bivšeg ruskog predsjednika Putina koji bi se svako malo povlačio po medijima sa slikama kako upravlja avion, gasi požare, igra hokej, jaše konja gol do pasa. Nije Andro bio gol, nedajBože, ali se uputio među oblake.
I tamo je uživao, progledao defacto,  jer dok je na zemlji manje više pili glavom u pod. Em što se nikome ne  javlja putem, em što je pitanje tko bi mu se javio. Zato glavu u pod i 'piči'.

A tamo gore, sav se našao u nekakvom blaženom stanju, ekstazi. I tako zadivljen Gradom i ljepotom kamenog zdanja iz ptičje perspektive u ponedjeljak je uslijedio 'revival' i izljev emocija među komunalcima. Pohvalio se kako je Dubrovnik grad s najviše investicija u Hrvatskoj. Sve se gradi u šesnes'. I sve će bit gotovo do kraja mandata.
I tako dok je bio u zraku nadamo se samo da je vidio i (ne)sklad gradnje partnera iz koalicije, ali i novogradnji najbližeg mu brata. Na relaciji Gorica sv. Vlaha – Ilijina Glavica – Sustjepan – Lozica.
Sve u svemu, kampanja je u punom jeku.

Ne znamo tko je Andru platio kartu za oblijetanje Grada helikopterom, ali ako se Androva zamisao da Zračna luka subvencionira letove Dubrovčana ostvari neće bit problem uskoro skočit po spenzu u Interspar. Onaj zagrebački dakako, jer Andro je obećao besplatne letove na relaciji Dubrovnik – metropola i nase. Naravno nije gradonačelnik pitao za suglasnost ni Vladu – većinskog vlasnika, kao ni ostale suvlasnike Županiju i Općinu Konavle. Njemu je eto došlo da u trenutku iznese tu velebnu ideju. I opet je po tko zna koji put ostao živ. Sve ovo neodoljivo podsjeća na prozračni most, tunel ispod Minčete, virtualni  studentski dom, tisuću vezova za barke i sva ostala gradonačelnikova obećanja kojim nas obasipa još od predizborne kampanje.
Nego, ovaj put se nije zaustavio na samo jednom predizbornom triku. Kako frca od ideja (nerealiziranih, naravno) nedavno je tako u jednom hipu izgovorio kako će žičaru uvrstiti u sustav Libertasa, pa će svi građani s abonamentom moći do Srđa. Kupit će naravski, prije svega toga žičaru, koja koliko je poznato nije na prodaju. I kad nam sve to lijepo priušti, neće se zaustaviti. Andro, naš gradonačelnik, naš heroj, smanjit će prirez, pa ćemo svi živjet k'o bubreg u loju. Prirez kojeg sad plaćamo 15 posto… Sve će Andro nama to omogućiti.

Nakon svega ovoga, može se još samo očekivati da nam obeća kako će svaki podstanar dobit svoj stan po povlaštenim cijenama na potezu od Rožata do Našeg doma u Mokošici.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović