Aktualno

Leteće vodovodne cijevi u Mokošici

Leteće vodovodne cijevi u Mokošici

Grad nam je prepun komunalnih problema, o čemu svjedoče svakodnevni pozivi  i mailovi naših sugrađana koji nam dojavljuju takve probleme.

Za ovaj broj duLista posjetili smo Staru Mokošicu, i napravili reportažu o problemima u tom dijelu Dubrovnika. Dječje nogometno igralište je u derutnom stanju, nedostaje nogostup i pješački prijelaz na Magistrali, dok je put uz Rijeku dubrovačku pun rupa, a vidljiva je i jedinstvena vodovodna instalacija na „mokošički način“- naime vodovodne cijevi su postavljene zrakom. No, krenimo redom.

Što se tiče dječjeg nogometnog igrališta u Mokošici, na njemu je asfalt potrošen, ispucao i s betonskim zakrpama:
– Važno je naglasiti da su ovogodišnji organizatori malonogometnog turnira zatražili pomoć od Grada Dubrovnika u asfaltiranju novim slojem asfalta, ali odgovor je bio negativan. Inače, igralište je napravljeno još 1995. o trošku mještana koji su osobno radili na njegovoj izgradnji kao i uz pomoć sponzora. Naknadno je Grad Dubrovnik preuzeo obvezu održavanja svih igrališta, a vidljivo je i kako! Međutim, uvredljivo je vidjeti kako se na primjer igralište na Montovjerni i igralište na Kantafigu obnavlja već drugi put, a u Mokošici nisu u stanju promijeniti klupe za rezervne igrače. Pokušaji obnavljavanja odnosno zakrpe na mreži dogode se pred lokalne izbore koje su uglavnom jako loše izvedene te se prošli put dogodilo da izvođači radova uopće žicom nisu zavezali žičanu mrežu za gornje nosive stupove – ističe naš sugrađanin koji nas je proveo i uputio na komunalne probleme. Također dodaje kako su mnoge ekipe upravo zbog lošeg stanja odustale od sudjelovanja na turniru, dok su organizatori sami pokrpali rupe.

GDJE JE NOGOSTUP I PJEŠAČKI PRIJELAZ?

Lijevo od igrališta na JTC nema nogostupa, ističe, pa prolaznici, među kojima su najčešće djeca koja idu na igralište i roditelji s kolicima, dio ceste prelaze kolnikom.
– Neophodno je staviti i pješački prijelaz kako bi se usporio promet i omogućio prolaznicima prijelaz na drugu stranu ceste – mišljenja je.

Nekoć se, desno od igrališta, nalazilo i kupalište Park, koje je danas sve samo ne kupalište. Više nema mjesta za vaterpolsko igralište koje je tu bilo još prije dvije godine, jer pojedinci samovoljno postavljaju vezove za barke koji  niču kao „gljive poslije kiše“.
– Samovolja pojedinaca je prekinula dječju igru i kupanje. Naime, preko noći osvanuli su vezovi za barke i kupalištu je zapravo kraj – naglašava naš sugrađanin. No, to nisu jedini problemi koji tište stanovnike Stare Mokošice:

– Put uz Rijeku dubrovačku je u potpunom derutnom stanju, pa se zbog ogromnih rupa, dva automobila ne mogu mimoići. Od Austro-ugarske koja je napravila ta asfaltiranja koje je obavljeno sredinom prošlog stoljeća nitko nikada ništa nije učinio na održavanju ovog puta pa su na pojedinim mjestima vidljivi i ostaci granatiranjaa iz Domovinskog rata – upozorava pokazujući na rupe.

JEDINSTVENE VODOVODNE CIJEVI

A ovaj dio Grada ima i jedan „vrhunski izum“, vjerojatno jedinstven u svijetu. Pokraj obiteljskih kuća Baće, Tolić i Podić vidljiva je vodovodna instalacija postavljena zrakom.
 – Danas u vrijeme kad se strujni kabeli ukopavaju u zemlju, u Staroj Mokošici vodovodne cijevi idu zrakom.
Za razliku od nekih gradskih ulica kroz koje je ugrađena podna rasvjeta, dodaje,  u ulici Put za more rasvjeta je postavljena samo na njenom početku, dok je ostatak ulice u potpunom mraku.
– A puno je prometnija nego ulica koja je posebno uređena i koja vodi do kuća bivših i sadašnjih načelnika, a isto je gradska ulica – žali se stanovnik Stare Mokošice.
Uz nemogućnost parkiranja, poseban su problem psi odnosno njihovi vlasnici koji izbjegavajući da im ljubimci „čine“ ispred kuće vode ih ispred tuđih kuća da se tamo „olakšaju“.  
 
 

PIŠITE NAM
Ukoliko i vi imate sličnih komunalnih problema u susjedstvu, bez obzira o kojem je dijelu Dubrovnika riječ, slobodno nam pišite na info@dulist.hr ili se javite na broj telefona 020 350 670. Rado ćemo Vas posjetiti i pomoći u rješavanju komunalnih problema u Vašem susjedstvu kontaktirajući nadležne institucije.
 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist