Kultura

Lena Kramarić svojom izložbom zadivila Bečane

Lena Kramarić svojom izložbom zadivila Bečane

‘Selected works 2016-2019’, naziv je izložbe slika Lene Kramarić, mlade i već afirmirane akademske slikarice iz Dubrovnika, otvorene u četvrtak navečer u galerijskom prostoru ‘EGA: Žene u središtu’ u Beču, koja je zadivila nazočne ljubitelje likovne umjetnosti i ljude iz struke.

-Izlagati u Beču, velika mi je čast, jer Beč nosim u srcu. Hvala organizatorima i svima koji su mi pomogli da ponovno ovdje izlažem. Posebno veliko hvala Barbari Mithlinger iz organizacije EGA. Ova moja samostalna izložba, zapravo je nagrada koju sam osvojila prije dvije godine na skupnoj izložbi, ovdje u ovom istom

prostoru u Beču za izvanredne umjetničke radove, u konkurenciji 10 finalistica“, rekla je Lena Kramarić. Dodala je da je ovaj put za bečku publiku posebno izabrala 18 svojih radova, nastalih između 2016. i 2019. godine.

-Za izložbu je izrađena i promotivna knjižica, svojevrstan portfolio /specijalni katalog/  mojega rada koji daje presjek kroz godine s naglaskom na recentne radove i projekte, a koju sam i ja vidjela tek ovdje u Beču, tako da je ovo bečka premijera. Veliko hvala svima koji su poduprli ovaj projekt; posebno hvala Gradu Dubrovniku, Hrvatskoj turističkoj zajednici te Jadranskim luksuznim hotelima – istaknula je autorica izložbe. Na upit o njenim budućim planovima, Lena je rekla kako ova izložba u Beču, čiji se postav može razgledati slijedećih mjesec dana, možda potom seli u Asconu u Švicarsku.

‘Vidjet ćemo! U svakom slučaju u srpnju izlažem u Dubrovniku, a u rujnu u Ljubljani. Između toga moram slikati, slikati i slikati. To me najviše veseli a trenutno i najviše nedostaje’, napomenula nam je ova zanimljiva umjetnica uz Dubrovnika, fascinirana Bečem. I dok je sve to izgovarala, sjetila sam se njene izjave prije dvije godine: ‘Slike na zidovima u Beču, moj su izlaz(ak) iz zidina, figurativno govoreći’. To se je moglo primijetiti i ovoga puta. Izuzetno je važno da ova samozatajna Zagrepčanka s dubrovačkom adresom ponekad likovno i fizički izađe iz dubrovačkih zidina i navrati u Beč, gdje je već stekla naklonost mnogih Bečana.

Jer na introspektivan i samo njoj svojstven način, nudi bečkim zaljubljenicima u likovnu umjetnost dojmljivim izložbenim postavom u kombiniranoj tehnici na platnu i sveprisutnim temperamentnim ženskim likovima, idilične prizore i prostor za vlastito sanjarenje i individualne interpretacije. Taj likovni splet boja, osjećaja, želja, strahova i raznih drugih emotivnih stanja kod promatraču, a vjerojatno i kod same slikarice budi čežnju za povratak harmoniji, kako u umjetnosti tako i svakodnevnom životu.

Organizatori izložbe su EGA: Frauen im Zentrum. Izložbu je otvorila ‘Splićanka’ Maja Ettinger-Cecić, hrvatska umjetnica s bečkom adresom.

Lena Kramarić (35), rođena je Zagrebu, gdje je 2001. godine završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn (grafički smjer). Slikarstvo je diplomirala 2008. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a 2010. je na istoj instituciji upisala i poslijediplomski studij slikarstva. Do sada je imala tridesetak samostalnih i isto toliko skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tekst: (Snježana Herek)

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist