Grad

LEGAZ PISAO INSPEKCIJI Već 25 godina u more kraj Belvederea istječu fekalije

LEGAZ PISAO INSPEKCIJI Već 25 godina u more kraj Belvederea istječu fekalije

Na današnji dan prije točno 25 godina prestala je s radom kanalizacijska pumpna stanica kraj hotela Belvedere i do danas nije proradila, piše Igor Legaz ispred udruge Divlja liga vaterpolo.
– Prilažemo šest fotografija obale kod kanalizacijske pumpne stanice, koja se nalazi stotinjak metara istočno od glavnog ulaza u zgradu (novog) hotela Belvedere. Pokraj pumpe vidi se špilja, po kojoj predmetnu mikrolokaciju zovemo.
Na današnji dan, točno prije 25 godina (01. 10. 1991.), ta pumpa je ‘stala’ i nikada više nije ‘proradila’, kao ni zlosretni hotel, koji je prije trideset godina bio najbolji hotel u Jugoslaviji. Kroz cijev, pripadajuću navedenoj pumpnoj stanici, u more stalno (dakle već 25 godina) istječu fekalije, jer su na pumpu, osim hotelske zgrade, priključene još neke kuće u Sv. Jakovu.
Tvrtka Vodovod Dubrovnik d.o.o. uporno odgađa osposobiti tu pumpnu stanicu, kalkulirajući da će se ‘sve to odraditi kada se bude gradila treća verzija Belvedere’.
Na mikrolokaciji ‘Belvedere (špilja)’, uz more, ima jedna velika prirodna ‘ploča’ koja je gotovo neiskorištena, jer do obale uz more nije lako doći pa udruga Divlja liga vaterpolo planira tamo izgraditi skale, ali ne želi to napraviti dok pumpa ne ‘proradi – naveo je Legaz u dopisu Ministarstvu poljoprivrede, Vodopravnoj inspekciji.
Osim toga Zavod za javno zdravstvo moli da se provede uzorkovanje mora na kupalištima Lazaret (Ploče) i Komarda.
-Iz kanalizacijske pumpe, koja se nalazi uz more na Lazaretu, emitira se intenzivan smrad, da imamo razloga sumnjati, kako fekalije iz te pumpe otječu u more.
Zbog Belvederea, Komarde, ali i premiještanja tabe ‘Zabranjeno kupanje’ koja se 28. rujna nalazila na plaži Vis da bi se dan kasnije premjestila na plažu Adriatic, kao i zbog neodgovaranja Vodovoda ni na jedno od postavljenih pitanja udruge, Legaz traži uredovanje vodopravnog inspektora protiv tvrtke “Vodovod Dubrovnik” d.o.o. i direktora te tvrtke.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist