Aktualno

Legalizacija s popustom ili na rate

Legalizacija s popustom ili na rate

Uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade kojom se, po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade te smanjuje iznos same naknade, donijela je Vlada na današnjoj sjednici,

donosi hrt.hr.

– To je završni korak potreban za provedbu novog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je stupio na snagu 4. kolovoza – istaknuo je Vrdoljak dodavši kako je Vlada uredbom pokazala da joj glavni motiv nije punjenje proračuna.

Tri su osnovna kriterija za obračun iznosa naknade – obujam, položaj u prostoru i namjena zgrade, pri čemu su velike razlike u visini naknade s obzirom na lokaciju, odnosno je li zgrada u građevinskom području, izvan građevinskog područja ili na 100 metara od mora.

Građanima je omogućeno da jednokratnom uplatom naknade dobiju popust od 25 posto ili da plaćaju obročno na rok do pet godina. Tako će, primjerice, naknada za obiteljsku kuću od 140 četvornih metara u građevinskom području bez popusta iznositi 3200 kuna. Naknada za takvu istu kuću na području sto metara do mora bit će 22.000 kuna, a za apartmane uz obalu veličine tisuću kvadrata iznad pola milijuna kuna.

S druge strane naknada za pomoćnu zgradu u funkciji glavne zgrade, kao što su svinjci, kokošinjci ili pušnice, veličine do 50 metara četvornih iznosit će 500 kuna.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je uredbu kao važnu stvar za uvođenje reda u Hrvatskoj koja ima problema na nekim ograničenim područjima, no još je uvijek daleko od kaosa i nereda u nekim drugim državama.

Na prvoj sjednici nakon godišnjega odmora Vlada je odlučila, uz ostalo, da će uvesti reda  u beneficirani radni staž – a prve na redu su djelatne vojne osobe. Pravo na beneficrani radni staž imat će samo oni koji doista rade na zahtjevnim poslovima.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist