Kultura

LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE Japanska ceremonija čaja za otvaranje festivala!

LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE Japanska ceremonija čaja za otvaranje festivala!

 Tema četrnaestog Le Petit Festivala je ‘Sunce i zemlja izlazećeg sunca’, a održava se, već tradicionalno, u Lazaretima i na Velikim žalima u razdoblju od 14. do 16. lipnja. Za početak festivala u Kneževom dvoru održana je japanska ceremonija čaja Chanoyu.

Kreator festivala Vinko Mario Prizmić pojasnio nam je zašto je ova ceremonija tako posebna.

– Chanoyu je tradicija stara 800 godina, čak 200 godina starija od Japana i ova ceremonija se radila samo za cara, koji je u ovom slučaju bio Miho Pracat. Također, zanimljivo je kako žene oblače posebni kimono za ovu ceremoniju i taj proces traje preko sat vremena. Svakom djelu odjeće posvećena je molitva, a u ovom slučaju molitve su bile za Dubrovnik i njegove građane. Ovo je najsvetiji obred ovog tipa i prava je čast doživjeti ga u Dubrovniku – ističe Prizmić.

Priča koju festival nosi ne staje tu, u 17 sati u Portu, na drevnoj trabakuli Sveti Ivan održati će se druga ceremonija posvećena Jadranu. Sudjeluju Ryuichiro Kawase, Chikako Ogawa, Keiko Fujiyama, Hirofumi Motoyama, Takae Motoyama Masaaki Shinoda, Shinichi Ogawa, Nobuhiro Takahara i Sachiko Takahara. Nakon toga održat će se u 18 i 30 poetska instalacija ‘Haiku mašina’ Matee Šabić Sabljić u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, dok će u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelieru Pulitika biti i Expo koktel dobrodošlice, uz čarobne kreacije Zemlje izlazećeg Sunca i piano koncert Mayuko Yokota.

Program se potom seli u Lazarete, gdje će se u 21 i 30 održati plesni performans ‘William Thompson’ Finkinje Ima Idouze, a u 22 sata će plesačice San Francisco Baleta, Maggie Weirich i Skyla Schreter, izvesti ‘Zen vezu između Zvuka i Tišine’.

Večer se zaključuje u 22 i 30 kolaboracijom ‘Kaligrafija, Čelo i Ples’ japanskih umjetnika Genmyo, Hiromi Uekusa i Kaori Suzuki.

Festival se nastavlja i nadolazećih dana s bogatim sadržajima, a više o programu možete pročitati OVDJE.

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist