Kultura

LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE ‘Haiku mašina’ i klavirski koncert Mayuko Yokote

LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE 'Haiku mašina' i klavirski koncert Mayuko Yokote

U sklopu 14. Le Petit Festival Du Theatre u četvrtak navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelieru Pulitika održana je poetska instalacija Matee Šabić Sabljić ‘Haiku mašina’ i Expo koktel dobrodošlice uz čarobne kreacije Zemlje izlazećeg Sunca i klavirski koncert Mayuko Yokota.

Program se potom preselio u Lazarete, gdje je na rasporedu plesni performans ‘William Thompson’ Finkinje Ima Idouze, dok su plesačice San Francisco Baleta, Maggie Weirich i Skyla Schreter izvele ‘Zen vezu između Zvuka i Tišine’. Za kraj dana održana je kolaboracija ‘Kaligrafija, Čelo i Ples’ japanskih umjetnika Genmyo, Hiromi Uekusa i Kaori Suzuki.

Inače, festival je otvoren u četvrtak ujutro Japanskom ceremonijom čaja u Kneževu dvoru i u Portu na trabakuli Sveti Ivan, a sudjelovali su Ryuichiro Kawase, Chikako Ogawa, Keiko Fujiyama, Hirofumi Motoyama, Takae Motoyama Masaaki Shinoda, Shinichi Ogawa, Nobuhiro Takahara i Sachiko Takahara.

Program se nastavlja u petak u 20 sati, kad će se održati ritualni performans ‘Mandala Za Jadransko more’, kojeg će izvrsti finski umjetnici Titta Vilhunen i Meri Titola. Slijedi, u 21 sat, koncert za čelo Hiromi Uekusa, ‘Dreaming’, uz cvjetnu instalaciju japanske umjetnice Noriko Miyazaki (Japan). U 22 sata, Company Tsurukam (Kaori Suzuki, Sebastian Vuillot) izvest će kazališni performans ‘Kagome (Tsuru no Ongaeshi)’.

Subota je rezervirana za kratki film ‘Moj dragi’ umjetnice Aya Yabuuchi u Lazaretima u 20 i 45, potom u 21 sat za ‘MAI (Sveti ples) – Masako’. Za glazbu je zaslužan Ken Kaizu, umjetnički direktor je Kouho Matsuzaki, a narator: Keiko Maki. Milena Nascimento iz Brazila u 22 sata izvest će plesni performans ‘Bijela ruža za Hirošimu’, a u 22 i 30 slijedi, kao kraj ove lijepe večeri, koncert ljubavnih pjesama ‘Za djecu Hiroshime i Nagasakija’. Sudjeluju Wayne P. Weddington III (SAD), te naši umjetnici Alan Polzer, Mario Torbica i Viktor Lipich.

‘Izložba za Zemlju izlazećeg sunca’ studenata Thomasa Henrikssona iz Švedske moći će se pogledati u nedjelju, 17. lipnja, od 11 sati u Domu za starije i nemoćne ‘Domus Christi’. Ovogodišnji Le Petit Festival zaključit će se, već tradicionalno, na plaži Veliki Žali u 19 sati s filmom ‘The possible life of Christian Boltanski’ Nijemca Heinza Petera Schwerfela, koncertom Hiromi Uekusa i ‘Open Stage’ večeri s neobičnim iznenađenjima…

Podsjetimo, tema četrnaestog Le Petit Festivala je ‘Sunce i zemlja izlazećeg sunca’, a održava se, već tradicionalno, u Lazaretima i na Velikim žalima u razdoblju od 14. do 16. lipnja. Promišljanja o festivalu iznio nam je njegov kreator Vinko Mario Prizmić.

– Okrenite lice Suncu. Sve sjenke i sva tama se spuštaju iza tebe. Pogledaj malo pomnije, nježnije, osjećajnije! Svjetlost postaje ljubavnica tame. Kao da te nešto želi podsjetiti na tvoj najljepši poljubac. Kako se ono ona zvala? Kako se ono on zvao? Na što su mirisale njihove usne? Sjeti se! Možda je Sunce jedina zvijezda od sinoć koja još nije usnula? Jedina zvijezda koja želi sjati cijeli dan, šapćući svim stanovnicima naše Zemlje: ‘Vive L’amour! Neka živi ljubav’, jer samo to može spasiti našu plavu planetu! – ističe Prizmić.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist