Aktualno

Lažni ratni invalid dužan državi 300 000 kuna

Lažni ratni invalid dužan državi 300 000 kuna

Zagrepčanin Ante P. (53) nepravomoćno je kao lažni ratni vojni invalid Domovinskog rata uvjetno osuđen na dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina i državi mora vratiti 308 478 kuna jer je gotovo osam godina nezasluženo uživao financijske povlastice na teret proračuna RH.

U presudi zagrebačkog suca Zorislava Kaleba, utvrđeno je kako je Zagrepčanin stekao status HRVI slagavši kako je stradao na bojišnici 28. veljače 1994. godine te nezakonito primao invalidninu i doplatak te ostvarivao porezne olakšice.

Ante P, inače diplomirani ekonomist, koji će novac morati vratiti čim presuda postane pravomoćna, lažno je u svibnju 1996. prijavio Ministarstvu branitelja da je kao pripadnik 141. brigade HV-a stradao na ratištu ujutro 28. veljače 1994. godine.

Naveo je da se zbog neprijateljske topničke vatre, pokušavajući se skloniti, okliznuo i udario leđima i glavom o tvrdu podlogu. A toga jutra na bojišnici nije bilo ni topničke vatre, ni borbenih djelovanja, niti je stradavanje Ante P. u arhivi 141. brigade evidentirano.

No, on je na temelju dokumentacije, koja nije evidentirana u bolničkim protokolima KBC-a Split, i to nalaza neurologa i psihijatra, ishodio rješenje MORH-a, kojim mu je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) sa 60 posto invaliditeta.

Stoga mu je od siječnja 2003. do listopada 2010. godine Ministarstvo obitelji i branitelja ukupno isplatilo na ime invalidnine i doplatka 61 963 kuna. Od veljače 2003. do veljače 2007. Poreznoj upravi u Zagrebu podnosio je prijave poreza na dohodak, pa su mu kao vojnom invalidu obračunali 200 tisuća kuna poreznih olakšica.

– U prijavi stradavanja opisan je nepostojeći događaj. Optuženi je naveo da je stradao 28. veljače 1994. ujutro, da se uslijed topničke vatre, pokušavajući se skloniti, okliznuo i udario leđima i glavom o tvrdu podlogu. Valja ukazati da u dokumentaciji koja je vođena svaki dan na ratištu ne samo da nije zabilježeno da je stradao, nego to jutro nije bilo ni neprijateljske topničke vatre – obrazložio je presudu sudac Kaleb.

Pregledom ratnog dnevnika i druge dokumentacije, 28. veljače 1994. tek je u 21,50 sati evidentirana detonacija za koju se pretpostavlja da je riječ o jednoj minobacačkoj granati. Ujutro nije bilo borbenih djelovanja i nitko nije stradao, Štoviše, zabilježeno je da poginulih i ozlijeđenih nije bilo.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist