Natrag
23.4.2019 20:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lastovo uključeno u Piculin projekt upravljanja vodom na otocima

20.3.2017 @ 14:17 Dulist Županija

Podijelite:

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula pokrenuo je međunarodni projekt izrade modela upravljanja vodom u koji je uključio i dva hrvatska otoka: Vis i Lastovo.

Projekt ‘Water saving challenge’ okupit će osam otoka – po dva iz četiri zemlje članice EU (Hrvatska, Francuska, Grčka i Irska) koji će predstaviti svoja iskustva i znanje za razvoj modela rješavanja nestašice vode te će tijekom 2017. godine razviti planove štednje vode.

U okviru tog velikog projekta, zastupnik Picula organizira prvu panel raspravu o otocima u Strategiji 2020. koja će se održati u utorak, 21. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Pristupajući otocima kao izvoru inovativnosti, projekt ih tretira kao izvor rješenja, a ne samo korisnike tih rješenja.

-Cilj projekta je pokazati kako uštedjeti vodu odnosno smanjiti potrošnju pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Različiti otoci predstavit će različita rješenja, kombinirati svoja iskustva i napraviti održive modele upravljanja vodama. Ideja je uštedjeti i vodu i novac. Uključeni otoci će postaviti primjer ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice – rekao je zastupnik Picula koji na projektu surađuje sa Sveučilištem u Stockholmu.

Kao suosnivač Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u Europskom parlamentu, Picula snažno podržava razvoj inovativne i održive Europe koje nema bez pametnih, uključivih i uspješnih otočnih zajednica.

-Upravo otoci svojim stoljetnim iskustvom života s ograničenim resursima mogu i moraju postati mjesta inovacije i primjer zajednicama diljem Unije. Vrijeme je da u rješavanju problema na kontinentu damo priliku otocima jer nije dovoljno da ih samo češće spominjemo u našim govorima. Otoci su dom za više od 21 mlijun ljudi, a kada bi svi zajedno živjeli na jednom mjestu bila bi to 11. država članica po broju stanovnika u EU – zaključio je Picula.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana