Županija

Lastovo dobilo brzobrodsku liniju do Dubrovnika, radovi na brzoj cesti do Zračne luke tek za dvije godine

Lastovo dobilo brzobrodsku liniju do Dubrovnika, radovi na brzoj cesti do Zračne luke tek za dvije godine

Na sjednici Vlade RH ovog četvrtka donesena je odluka kojom je prvi put u suvremenoj Hrvatskoj uspostavljena direktna trajna godišnja linija između Lastova i Dubrovnika. Linija će prometovati svaki dan s polaskom u jutarnjim satima s Lastova te povratkom navečer iz Dubrovnika prema ovom otoku – istaknuo je to na današnjoj konferenciji za medije na temu projekta u Dubrovačko – neretvanskoj županiji predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić. Dodao je kako je HDZ u predizbornim obećanjima najavljivao ovu vrlo važnu brzobrodsku liniju kojom je sada omogućeno da Lastovljani u jednom danu dođu s Lastova do Dubrovnika, obave posao i navečer se vrate u Dubrovnik.

-Za to je trebalo osigurati sredstva i utvrditi brojne druge pretpostavke kako bi se ta najzahtjevnija brzobrodska pruga na čitavom Jadranu mogla uspostaviti s obzirom na udaljenost i lokaciju Lastova – rekao je Bačić te se osvrnuo na aktivne projekte.

-Nakon sjednice Vlade prošle godine u Dubrovniku, svi projekti koje smo zacrtali su u realizaciji. Neki se odvijaju brže, neki su u fazi rješavanja dokumentacije. Što se tiče kapitalnih infrastrukturnih projekata poput Pelješkog mosta, nastojimo ga dohvatiti s rokovima u smislu pristupnih cesta, a Zračna luka je završena. Što se tiče zahtjeva županije za izgradnjom ceste punog profila do Dubrovnika, u tijeku je prikupljanje dokumentacije za studiju utjecaj za okoliš – naglasio je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je na projekte brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke te autoceste Osojnik – čvor Metković te pelješke cese. Spomenuo je i osam lučkih projekata u vrijednosti od 600 milijuna kuna, a tu su i navodnjavanje Doline Neretve te izgradnju velike brane na Neretvi koja će osigurati slatku vodu te tako spriječiti zaslanjenje.

-Imamo završen Poduzetnički inkubator u Pločama. U Dolini Neretve krećemo s dnevnom bolnicom te uskoro očekujemo početak radova. Centar kompetentnosti u turizmu također je ključan projekt, a vrijedan je više od 100 milijuna kuna. Dobili smo odluku o financiranju 72 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Kroz Ministarstvo turizma očekujemo preostalih 30 milijuna za radove na Vili Čingriji, Garištu i na zgradi Turističke škole. Projekt širokopojasne infrastrukture u jednom dijelu smo već uspjeli realizirati, dio koji se odnosi na Grad je u realizaciji. Pripremamo i dvije ribarske luke, sredstva su osigurana, građevinske su dozvole pri kraju. Za OŠ Cavtat imamo projektnu dokumentaciju. Dobili smo novi prekogranični projekt Hrvatska-Italija s devet potprojekata, a vrijedan je 35 milijuna kuna i krećemo u provedbu. Tu je i centar za mediteransku baštinu u Stonu te vatrogasni dom u Dolini Neretve. Tu je i radiološki uređaj za Opću bolnicu Dubrovnik. Ugovori su potpisani, riječ je o 2,5 milijuna kuna koje je županija izdvojila – istaknuo je župan Dobroslavić.

Županov zamjenik Joško Cebalo naglasio je kako županija priprema niz projekata koji se odnose na lučku infrastrukturu u ukupnom iznosu od 760 milijuna kuna.

-Uz osam lučkih projekata imamo i dvije ribarske luke te rekonstrukciju županijske ceste na Korčuli koja će se koristiti kao pristupna cesta novoj luci Korčula. U proteklih smo godinu dana iz proračuna RH putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u naša lučka područja uložili preko 24 milijuna kuna. Što se tiče osam velikih lučkih projekata, do sada su osigurana sredstva za njih četiri, a za ostale je projektna dokumentacija gotova ili u visokoj fazi gotovosti. Danas je postala pravomoćna i građevinska dozvola za luku Ubli što je vezano za novu liniju. Tako će se stvoriti još bolji uvjeti. Prijavljena je luka Korčula, najveći županijski projekt koji se odnosi na lučku infrastrukturu ukupnog iznosa 190 milijuna kuna i u prvim danima lipnja očekujemo odluku o financiranju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U utorak je planirano potpisivanje novog ugovora za projekt luke – Donje Čelo od gotovo 30 milijuna kuna – istaknuo je Cebalo.

Na novinarski upit o istupu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave iz HDZ-a, Branko Bačić i Nikola Dobroslavić prokomentirali su kako je on izabrao svoj put te kako će vrijeme pokazati je li to za njega bila najbolja odluka. Župan je naglasio kako je povjerenje birača u Vukovaru osvojio HDZ i Ivan Penava, a ne samo Penava te da njegov čin smatra vrstom prebjeglištva.

Na pitanje strahuje li HDZ od Domovinkog pokreta Bačić je odgovorio da HDZ ne strahuje ni od koga pa ni od pokreta Miroslava Škora.

Na pitanje o cesti do Zračne luke, župan Dobroslavić odgovorio je kako ta cesta ima praktično završenu studiju izvodljivosti, definirano je sve oko prolaska kroz Župu i Konavle, ali da postoji još jedan detalj koji moraju definirati oko izlaska na Osojnik te je u fazi studije utjecaja na okoliš.

-Ova nam je cesta prioritet, a do početka radova proći će sigurno godina i po do dvije – rekao je župan te je dodao kako po pitanju Centra za gospodarenje otpadom imaju odgovor o financiranju te rade dvije ceste – od Trnovice do Čepikuća i od Čepikuća do Lisačkih Rudina. Župan je zaključio kako u srpnju ide veliki natječaj za projektiranje Centra.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist