Županija

Lasić: ‘Nema visokih poreza za iznajmljivače, trebamo respektirati njihov trošak i trud’

Lasić: 'Nema visokih poreza za iznajmljivače, trebamo respektirati njihov trošak i trud'

Na 11. sjednici Općinskog vijeća usvojen je treći rebalans proračuna, Prijedlog druge izmjene Programa demografskih mjera i socijalno-zdravstvenih potreba Općine Konavle za 2018.g., kao i Prijedlog Plana i programa korištenja dijela javnih površina na području Općine Konavle.

“U ovom rebalansu proračuna radi se o manjim izmjenama iako je iznos od 22 milijuna kuna. To je skidanje projekata za koji je izvjesno da se neće realizirati u ovoj godini poput Reciklažnog dvorišta, Dječjeg vrtića na Grudi i još neki manji projekti”, rekla je Marija Milković, pročelnica Službe proračunskog nadzora i unutarnje kontrole.

Pročelnik Miljenko Mikulić obrazložio je Prijedlog Plana i programa korištenja dijela javnih površina istaknuvši kako je riječ o formalnom koraku kako bi se mogli zaključiti ugovori s ugostiteljima za sljedeću godinu te kako je Plan istovjetan ovogodišnjem.

Plan istovjetan ovogodišnjem.

Vijećnica Ljubica Brailo postavila je pitanje o visini paušalnog poreza po smještajnoj jedinici za privatne iznajmljivače, kao i tko brine o napuštenoj Dječjoj bolnici kod Albatrosa.

Načelnik Lasić je odgovorio kako će se odluka o visini poreza donijeti u siječnju iduće godine.

”Nećemo ići drastično visoko. Mislim da je nekorektno ići s većim iznosima, trebamo razumjeti da su naši ljudi ulagali u apartmane i sobe koje iznajmljuju i trebamo respektirati njihov trošak i trud”, rekao je načelnik.

”Što se tiče Dječje bolnice poslat ćemo suvlasnicima dopis kako bi ih upozorili o nedopustivom stanju u kojem se nazlazi taj objekt”, rekao je načelnik.

Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić rekao je kako će Općina postaviti zaštitne ograde oko Dječje bolnice tamo gdje je moguće i ukloniti zaražene palme koje predstavljaju opasnost od požara.

Mislav Burđelez pitao je što je Općina napravila u sklopu projekta biološkog pročiščivača s obzirom da je ”načelnik samoinicijativno naložio ugositeljima ugradnju mastolovaca”, a to je nazvao i ”maltretiranjem ugostitelja”.

Pitao je kada će se donijeti Plan izgleda Cavtata kao i je li od Konzervatora ishođena suglasnost za postavljanje šatora na Trgu dr. Franja Tuđmana. Naglasio je pritom kako podržava postavljanje šatora, dijelom i zbog toga što mu se prije postavljanja ”supruga tamo prehladila”.
Načelnik Lasić je odgovorio kako ne postoji zakonska obveza postavljanja biološkog pročiščivača, a direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić odgovorio kako ugradnja mastolovaca nema nikakve veze s kanalizacijom.

”Napravljena su istraživanja koliko kanalizacija zagađuje na izlazu ispod Hotela Croatie. Točno godinu dana trajao je monitoring financiran od strane EU i utvrđeno je kako nema ama baš nikakvih zagađenja”, rekao je načelnik.

Istaknuo je kako nema potrebe tražiti odobrenje Konzervatora za šator koji je tu privremeno i bit će tu 15-ak dana.

”Šator koji ste vi postavili tamo je godinama, kao i onaj znak za vaš roštilj koji ste postavili smo tolerirali itekako ove sezone. To zasigurno neće biti moguće kada donesemo Plan izgleda Cavtata”, rekao je načelnik.

”Odrađen je inicijalni sastanak sa svim relevantnim dionicima i Plan izgleda Cavtata će se napraviti. Ništa nećemo na silu. Svatko će moći reći svoje kako Cavtat treba izgledati, uključujući i sve ugostitelje”, rekao je načelnik.

Srđan Meštrović pohvalio je postavljanje šatora u Cavtatu za vrijeme Adventa, ali pitao je zašto se otvorio ulaz automobilima u Cavtat.
”Kaos je jer su auti parkirani svukuda, cijelom trakom”, rekao je Meštrović.

Načelnik Lasić rekao je kako je svjestan problema koji je nastao.

”To je moja krivica, dogodine ćemo biti pametniji”, rekao je načelnik Lasić.

Luko Šubašić pitao je je li Općina davala jamstva za Konavosko komunalno društvo i hoće li ta jamstva preuzeti nova tvrtka ako se to Društvo spoji s Vodovodom Dubrovnik kao i jesu li postojeće subvencije za Čistoću dovoljne za novi način poslovanja koji će Općina morati primijeniti.

”Od zadnje sjednice Općinskog vijeća imao sam intenzivne sastanke s ministrom Ćorićem. Postoji nacrt Prijedloga tzv. Zakon o vodama koji kaže da će se Hrvatska podijeliti na 38 uslužnih područja i da se oko 190 tvrtki smanji na njih 38. Zakon još nije u javnoj raspravi, ali mi smo počeli lobirati da zadržimo ovo što imamo. Otkad smo se odvojili od Vodovoda Dubrovnik pokrili smo sva konavoska sela vodovodnom infrastrukture, uložili smo 100 milijuna kuna kapitala. Da nismo bili odvojeni ne bi to napravili, Dubrovnik nije pokrio ni svoja sela jer je to tehnički izuzetno teško, a kako bi onda naša”, rekao je načelnik Lasić.

”Tendencija tog Zakona je navodno racionalizacija poslovanja, ali na nekim marginama može se i nešto drugo promisliti, ali nećemo o tome sada”, rekao je Lasić.

Dodao je kako jamstava ima, te kako je to jedna od stvari koja će se morati urediti Zakonom.

”Što se tiče Čistoće svi kasne i vidjet ćemo kako će se i drugi prilagoditi. Nadamo se da ćemo potrebna sredstva dobiti preko Fonda za zaštitu okoliša”, rekao je načelnik.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist