Natrag
19.3.2019 09:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

Lapadski đaci obilježili Dan jabuke

21.10.2011 @ 15:34 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
5;5

Podijelite:

U Osnovnoj školi Lapad jutros je obilježen Dan jabuka.

Iz škole javljaju kako je najveselije bilo u 5.d razredu jer je razrednica Mirjana Kaznačić učenike dočekala s punom košarom jabuka.
 
Također, u sklopu programa čitale su se narodne pjesme i priče s motivom jabuke, a učenici su prihvatili narodnu mudrost po kojoj, ako pojedemo dvije jabuke dnevno, živimo deset godina duže.
 
Pričale su se i priče svojih nona o narodnim običajima dubrovačkog zavičaja u  kojima se spominje jabuka, naročito onim svatovskim. Prema tim običajima, po mladu se ide s barjakom ukrašenim jabukom, a koju mlada mora prebaciti preko kuće u koju dolazi te tako pokazati svoju snagu, ali i unijeti zdravlje u svoj novi dom.
 
Učenici su jedni drugima napisali poruke koje su započinjale narodnim izrazom „Jabuko moja…“ te odlučili da će ubuduće umjesto čipsa kupovati „ čips“ od sušenih jabuka. Time bi bila povezana priča o zdravoj prehrani i narodnim običajima našeg zavičaja čuvajući ih od zaborava.
 
Učenici su na kraju programa jabuke poklanjali svojim učiteljima sa željom za dobro zdravlje.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana