Zanimljivosti

Lapađani pili zagađenu vodu

Lapađani pili zagađenu vodu

Žiteljima Trpanjske prošlog tjedna je prekipjelo.

Naime, nakon što im je mjesecima stala raskopana ulica, puštanje u pogon novog cjevovoda bila je zadnja kap koja je prelila čašu! Doslovno.

Radovi na postavljanju novog kanalizacijskog sustava koji su počeli u ožujku ove godine žiteljima Trpanjske prerasli su u pravu noćnu moru. Tristotinjak metara ulice prvo je raskopano, potom je tjednima zjapilo prazno, da bi se posljednjih nekoliko tjedana radovi na tom predjelu intenzivirali, i potom završili – betoniranim skalinima i zagađenom vodom.

Epopeja od ožujka

Krenimo od početka. Od ožujka je tamošnjim stanovnicima stalo raskopanih njihovih 100-njak metara ulice u kojem se radi novi kanalizacijski podsustav Solitudo. U sklopu tog projekta,  uvršten je i onaj o novom cjevovodu, a strpljenje stanara, popraćeno velikim vrućinama, istopilo se na prvi dan srpnja. U ponedjeljak 1. srpnja prvo je na iznenađenje svih stanara bez najave zatvoren dovod vode u jutarnjim satima. Nakon nekoliko poziva stanara u redakciju duLista, provjerili smo o čemu je riječ, a kako nam je tada rečeno u Vodovodu, zatvaranje je bilo nužno zbog radova koji trebaju biti gotovi u tu srijedu. Na upit zašto nije poslana obavijest o zatvaranju, dobili smo odgovor kako je obavijest 'poslana, ali dan ranije (u nedjelju!), iza 16 sati na lokalne radio postaje'. No, kako nam je tada rekao direktor Vodovoda Pero Mišković, ta dugogodišnja praksa Vodovoda će se promijeniti i obavijesti će se od tog dana ubuduće slati i ostalim gradskim medijima. Jer je ipak 21. stoljeće, a radio je pretežito 'jutarnji medij'.

No u nizu faksova (koje duList objavljuje putem svoje Facebook stranice) nije bio onaj o novom zatvaranju vode u Trpanjskoj, dan iza, u utorak opet u jutarnjim satima. No, u ime radova i dobre volje, treba progledati kroz prste. Kroz utorak popodne ponovno nije stigla obavijest kako će se u srijedu jutro zatvarati voda u Trpanjskoj ulici, ali, ponovno – ljudi moraju završiti posao, tako mora biti.

– No kad se u srijedu rano popodne vratila voda, bilo je nam dosta svega. Taj smrad vam ja ne mogu opisati, djeci mi je skoro pozlilo što je to bilo – kaže nam ogorčeni stanar te ulice kojem su prošle srijede upravo među prvima spojili cjevovod.

– Zvali smo Vodovod, obavijestili sve nadležne, no nitko nije došao sve do navečer – kaže naš sugovornik te dodaje kako ih je bilo strah išta raditi s tom vodom osim 'potegnut je u wc'.

Nepodnošljiv smrad

Da situacija nije bezazlena vidjela je i ekipa duLista, koja se uvjerila u teksturu, boju i miris vode na 'na svoj objektiv'. Smrad koji je izlazio iz pipa bio je zaista zastrašujuć. Nakon nekoliko poziva u večernjim satima u Trpanjsku je došao valjda dežurni meštar iz Vodovoda koji je metodom jezik-nos-prst ustanovio kako je najvjerojatnije riječ o ostacima kalijevog sapuna, odnosno tvari koja se stavlja na gumice unutar vodovodnih cijevi kako bi se lakše nabile jedna u drugu prilikom spajanja. Na upit kako je moguće da se voda nije normalizirala nakon toliko sati otpuštanja na nekoliko pipa, te kako je moguće da to još uvijek traje, meštar je odgovorio kako – ne zna.

No uz uvjerenje kako će obavijestiti svoje nadređene, ostavio je stanare da se tuširaju – bidonima kupljene vode.

Cjelodnevno ispiranje

Nakon što su stanovnici te ulice podignuli uzbunu, u jutarnjim satima u četvrtak na teren su izašle ekipe Vodovoda. Da, množina. Ekipe.
Na brojne upite stanara što se događa, i zašto voda još uvijek smrdi meštri su slijegali ramenima, uz odgovore kako je sve u redu jer je praćena procedura. Jedino što sada mogu, je isprati cjevovod. Ali neka stanari ne brinu, odspojit će se satove i sve će to ići 'na račun Vodovoda'.

Ispuštanje vode u kanalizaciju i more počelo je u jutarnjim satima i trajalo je do četvrtka do 17 sati. Ekipa duLista pošla je u inspekciju oko 13 sati taj dan, samo kako bi se uvjerili da nakon svega toga voda još uvijek smrdi, još uvijek ima bijelu boju, kao i karakterističnu teksturu. U to su se uvjerili i prisutni radnici Vodovoda, koji su na naše upite jesu li se ikada prije susreli s ovakvim problemom dali već viđeni odgovor – slijeganje ramenima. Doduše, nakon debate je li voda zdrava ili ne, odlučili su sami uliti vodu u bocu, ali nakon mirisanja odlučili odustati od namjere pijenja.

Mišković: Ne znamo što se dogodilo

O svemu ovome očitovanje smo još prošli tjedan tražili od direktora Vodovoda Pera Miškovića.
– Ništa specijalno se nije dogodilo u Trpanjskoj. Mi smo cijelu proceduru obavili. Moji kolege su izašle po prijavi – rekao nam je  Mišković te dodao:

– Očito je zbog nekih velikih brzina zbog puštanja novog cjevovoda, došlo do povlačenja nekog mulja koji se istaložio negdje drugdje u sustavu – smatra on
– Mi ćemo obaviti testiranja i ispiranja, a za troškove se stanari ne moraju brinuti – rekao nam je tad, a na naš upit zašto je meštar večer ranije stanarima rekao kako je riječ o kalijevom sapunu, Mišković je odgovorio kako ne može biti siguran o čemu  je riječ ali:
– Pojava nije ništa čudna, i događa se, i događala se i događat će se ubuduće. Jednostavno je nemoguće savršeno isprat sustav nakon spajanja cijevi – kaže on.
– Procedura je cijela poštovana, nikada se ništa ne štedi, ali kako se to dogodilo ne znam. Namjeran propust nije bio, ako smo falili ne znam, ali nije bilo nikakve namjere – rekao nam je Mišković.

Deset dana razmaka

Namjera ili ne, propusti su očigledno napravljeni. Kako doznaje duList, prvo uzorkovanje vode napravljeno je 20.6.2013, dok je voda u kućanstva puštena najranije deset dana iza. Na naš upit zašto se to dogodilo te kakva je praksa po tom pitanju Mišković nam je odgovorio da postoji nekoliko načina testiranja, a da oni potpuni traju nekoliko dana, a ovi preliminarni su gotovi gotovo odmah.. Na naše inzistiranje za tih deset dana razmaka, Mišković nam je rekao kako će napraviti hodogram cijelog postupka. Do zaključenja broja hodogram nismo dobili, ali nas je još u prošli četvrtak direktor Vodovoda uvjeravao kako će voda 'do kraja dana biti ispravna za piće, jer nema razloga da ne bude'.

Fekalni koliformi u vodi za piće!?

No dogodilo se nešto potpuno drugačije, pa je tako na faks duLista u 17:25 došla obavijest u kojoj se mole stanovnici Trpanjske da vodu iz novog cjevovoda ne koriste za piće dok ne stignu rezultati njezina uzorkovanja.
Kako doznajemo, uzorkovanje je obavljeno ovaj put kako na cjevovodu tako i na pipama unutar kuća u koje je voda puštena. I iako to Vodovod nije javno obzanio putem svojih obavijesti, oba rezultata pokazala su kako u vodi ima doslovce svega – no ono što posebice 'bode oči' je prisutstvo fekalnih bakterija.
Odnosno prema našim saznanjima, prema rezultatima uzorkovanja uzetima isti dan kada su nas iz Vodovoda uvjeravali kako će 'voda biti za piće, jer nema razloga da ne bude', u vodi je pronađena 'povećana mutnoća, i ukupno povećana količina koliformnih bakterija te fekalnih kolifomih bakterija.

Uzorkovanje je napravljeno i u petak kada također voda nije bila pogodna za piće, a tada je bila povećana mutnoća i ukupno povećana količina koliformnih bakterija, te ponovno tek u ponedjeljak kada su rezultati pokazali pročišćenje cjevovoda.

'Odležana' voda

Prema našim izvorima ovakvi rezultati najvjerojatnije su se dogodili jer je voda nakon prvog uzorkovanja (20.6.2013.) 'odležala' u cjevovodu te je kao takva puštena u kućanstva (01. – 03. srpnja – ovisno o kućanstvu), a sličnu pretpostavku imaju pak početkom ovog tjedna i u Vodovodu.

-Ne zna to nitko što se dogodilo. Teško je to jako utvrditi. Procedura je poštovana, nalaz u cijevi je bio ispravan, ali nije u kućanstvima. Mi sumnjamo da je problem bio u vremenskom pomaku od prespajanja priključka do uzimanja uzorka. Pretpostavka je da je voda ustajala u cijevi i došlo je do njenog samokvarenja – istaknuo je Mišković te ponovio kako nije bilo nikakve namjere te naglasio kako je tražio dodatne provjere ubuduće kako se ovakvi slučajevi ne bi ponovili.

Prema informacijama kojima raspolaže duList, Vodovod je zbog cijele situacije obećao 'oštećenim strankama' nadoknadu štete u vidu otpisa računa za razdoblje u kojem se to dogodilo, no mala im je to utjeha za sve potrošene živce, kupljene bidone vode, i na kraju krajeva financijski izdatak za eventualnu provjeru vodnog sistema u kućanstvima. Tko će sve to platit!?
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist