Hrvatska

LAKO IH JE PREPOZNATI Znate li koja se novčanica najčešće krivotvori?

LAKO IH JE PREPOZNATI Znate li koja se novčanica najčešće krivotvori?

Od siječnja do lipnja 2019. godine registrirano je 555 komada krivotvorenih novčanica svih valuta, a od toga broja 278 komada ‘otpada’ na krivotvorene novčanice kune. Pokazuju to statistički podaci Hrvatske narodne anke, odakle iztiču kako je riječ o padu od 62,7 posto u odnosu na ukupan broj krivotvorenih novčanica svih valuta registriranih u istom razdoblju 2018. godine. Krivotvorine kune, s ukupno registriranih 278 komada, čine udio od 50,1 posto u registriranim krivotvorenim novčanicama svih valuta.
S druge strane broj krivotvorenih kuna je u porastu te predstavlja povećanje od 5,7 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju 2018. godine, kada su iz optjecaja izdvojena 263 komada krivotvorenih novčanica kune.
Kako se navodi u izvješću HNB-a, uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2019. u optjecaju bilo 254,3 milijuna komada novčanica kune, može se utvrditi da je na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentiran prosječno 1,1 komad krivotvorenih novčanica kuna.
Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 124 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 44,6 posto, te novčanice od 1000 i 500 kuna koje zajedno čine udio od 38,1 posto u ukupnoj količini registriranih krivotvorenih novčanica kune.
Nakon kuna u promatranom razdoblju najčešće krivotvorene novčane bile su novčanice eura te je u prvih šest mjeseci ove godine registrirano ukupno 224 komada krivotvorenih novčanica eura, što je pad od 81,4 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica eura evidentiranih u istom razdoblju 2018., kada je iz optjecaja izdvojeno 1203 komada krivotvorenih novčanica eura. Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 50 eura (112 komada) s udjelom od 50 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura.
-Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2019. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti, a nisu izazvale ni financijsku štetu većeg razmjera. Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare. Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica – navode iz HNB-a. Napominju kako je krivotvorine lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru ‘OSJETI-POGLEDAJ-TITRAJ-PROVJERI’ opisanu na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist